Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri

Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:24
Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri

Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri. Tropik iklim bitkisi olduğu için sıcaklıklardan hoşlanan sebze türüdür. Optimum sıcaklık isteği yüksek olan bir sebzedir. 25-30 derece gelişimi için oldukça önemli sıcaklık olmaktadır. 35 derece ve yukarısı çiçek oluşumu ve döllenmesi açısından sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Yuvarlak patlıcan tohumu çimlenebilmesi için en uygun sıcaklık 25-30 derece en düşük sıcaklık ise 15 derecedir. Bu sıcaklık dönemlerinde gelişme göstermektedir.

Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri. Derin, yumuşak, geçirgen, organik madde ve besin maddesince zengin tınlı topraklarda yuvarlak patlıcan tohumu  iyi gelişir ve bol ürün vermektedir. Patlıcan yetiştiriciliği yapılacak olan toprak önce gübre vermek gerekmektedir. Bu dönemde, sıcaklık hemen hemen 21 ° C’dir ve çoğunlukla don tehlikesi bitmiştir. Çiftçiler genellikle 4 ila 6 haftalık fideleri tercih ederler. Bu noktada bitkiler 3 ila 4 gerçek yaprak geliştirmiştirler. Yetiştiricilerin 8-10 haftalık fidan diktikleri durumlar da vardır. Bu teknikle hasat, dikim işleminden sonra daha az günde gerçekleşir.

Üreticiler patlıcanları tek veya çift sıra halinde dikerler. Tek sıra dikimde  yaygın olarak bitkiler arasında mesafe 0,4 ila 0,8 m ve sıralar arasındaki mesafe ise 1,2 ila 1,5 metredir. Çift sıra dikimde ise birçok üretici bitkiler arasında 0,4 ila 0,8 m mesafe ve sıralar arasında 0,9 ila 1,2 m mesafe bırakmayı tercih eder. Patlıcan fidesi dikimine dikkat edilmelidir.

Yuvarlak Patlıcan Çeşitleri. Topan patlıcan olarak bilinmektedir. Yetiştirmek için öncelikle ekim yapılacak alan hazırlamak gerekmektedir. Daha sonra yabancı ot varlığı görüldüyse çapa yapılması gerekmektedir. Topan patlıcanlar çimlenme hızlı ve sağlıklı gelişim içim çimlendirme yapılması uygun olmaktadır. Ancak,  Şubat ve mart aylarında ekimi yapılmaktadır. 1 veya 4 cm derinliğinde ekim yapılmaktadır.  40 veya 60 cm sıra arası, 25-30 cm sıra üzeri olacak şekilde ekim yapılması gerekmektedir.

Sonbaharda 30 veya 40 cm derinlikte toprak işleme yapılması gerekmektedir. Çünkü, toprak hazırlığı patlıcan tohumu ekimi için önemli olmaktadır. Çiftlik gübresi 4 veya 5 ton/da olarak bu sürümde verilmesi uygun olmaktadır. Patlıcan fideleri sıcak yastıklarda yetiştirilmektedir. Yuvarlak patlıcan tohumu çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 19°C’ nin üzerinde olması gerekmektedir. Ancak, fideler dikilecek büyüklüğe 7 veya 10 haftada dikim büyüklüğüne ulaşmaktadır. 1 dekar alana yetecek fide için tohum miktarı yaklaşık 15 gr olarak atılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP