Patlıcanda Gübre Uygulaması

Patlıcanda Gübre Uygulaması

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:28
Patlıcanda Gübre Uygulaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patlıcanda Gübre Uygulaması

Patlıcanda Gübre Uygulaması. Toprak özellikleri bakımında seçici olmamaktadır. Patlıcan tohumu her türlü topraklarda tarımı yapılmaktadır. Ancak, daha derin, su alması iyi olan, geçirgen olan bu koşullarda ve besin madde oranı yüksek olan topraklarda yetiştirilmektedir.  Bununla birlikte, yeşil gübreleme uygulaması ekim nöbeti ile uygulanmaktadır. Yetiştirme döneminde, eksi derecelere düştüğü zaman ölüm olmaktadır.

En uygun sıcaklık koşulları ise, 15 ve 30 derece arasında en iyi gelişmesi olmaktadır. Patlıcanlar, çeşit, şekil, irilik ve renk bakımından farklılıklar görülmektedir. Toprak hususunda oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan hoşlanmayan bir bitkidir.  Bu gibi ağır ve rutubetli topraklarda süratle kök görülmektedir.

Patlıcanda Gübre Uygulaması. Bu şekilde, verim ve kalitesi artmaktadır. gübrelemeyi çok sevmektedir. Patlıcan tohumu ekimi veya dikimi yapılacak alan da toprağa 4 veya 6 ton olacak şekilde iyi yanmış hayvan gübresi uygulaması yapılmaktadır. Fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı ise, dikim esnasında verilmektedir. Azotlu gübrenin ikinci yarısı ise, ilk yapılacak olan sulamadan önce verilmektedir. Azotlu gübre olarak 21 kg/da N, Fosforlu gübre 10 kg/da P2O5 saf olarak verilmesi daha yararlı olmaktadır. Bu şekilde yapılan gübre uygulamaları, bir dekardan 4.000 kg verim alınmaktadır.

Gübrelemelerden önce mutlaka toprak analizi yapılmaktadır. Daha sonra, uygulamalar yapılması gerekmektedir. Fosforlu gübre ilkbaharda sürümden önce pulluk altına uygulaması yapılmaktadır. Potasyumlu gübrenin üçte ikisi ile azotlu gübrenin üçte biri dikimle birlikte verilmesi daha uygun olmaktadır. Potasyumlu gübrenin kalan miktarı ile azotlu gübrenin üçte biri ilk meyve tutumunda verilmektedir.  Kalan kısmı ise, ilk hasattan sonra verilmektedir.

Patlıcanda Gübre Uygulaması. Çiftlik gübresi verildiğinde, 20-25 cm derinliğinde sürüm yapılmaktadır. Taban gübrelemesinde, fosforlu gübrenin hepsi verilmektedir. Genel olarak, Azotlu potaslı gübreler 3-4’ e bölünmektedir. Bir kısmı taban gübrelemesinde, diğer kısımları da ilk çiçeklenmeden önce, meyve bağlamadan sonra verilmektedir.

Toprağa organik madde olarak ilave edilmesiyle beraber kimyasal gübrelerin atımı sayesinde en uygun koşul toprakta sağlanmaktadır. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması ile bitkilerde çiçeklenme ile meyve bağlama oranı artmaktadır. Bu işlemler dışında ise gereksiz olarak azotlu gübre fazlaca verilmemesi gerekmektedir. Gübrelemelere dikkat edildiği takdirde verimi yüksek  patlıcan tohumu yetiştirilebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.