Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri

Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:36
Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri

Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri. Patlıcan tropik iklimlerde ağaç şeklinde birkaç yıl yaşayabilmektedir fakat serin iklimlerde ise 1 sene yaşamaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği açık veya örtü altı koşullarda yapılmaktadır.

Patlıcan tohum çimlendiği zaman kazık kök oluşturmakta  fakat ilerleyen devrelerde meydana gelen kökler kazık kök kadar gelişerek saçak köklü yapıyı almaktadırlar. Uzun patlıcan tohumu ile üretimde yapılabilmektedir fakat tohum ile üretim zahmetli ve ekonomik açıdan maliyetli olduğu için fide ile üretim gerçekleştirilmektedir.

Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri.  Patlıcan tropik iklim bitkisi olduğu için sıcaklıklardan hoşlanan sebze türüdür. Optimum sıcaklık isteği yüksek olan bir sebzedir. Patlıcan toprak bakımından oldukça seçici bir sebze olmakla birlikte killi topraklardan hoşlanmamaktadır. Bu gibi ağır veya rutubetli topraklarda kök çürüklüğüne sıkça rastlanmaktadır.  Toprak pH  5,5-7 arasında olursa besin maddelerini daha iyi bir şekilde alabilmektedir. Patlıcan meyveleri; uzun ince, sivri uçlu, uzun silindirik, küt veya sivri uçlu, uzun yumurta, yuvarlak, basık yuvarlak şekilde olabilmektedir. Tohumlar, patlıcan meyvesinin içine gömülmüş olarak bulunmaktadır. Uzun patlıcan tohumu disk şeklinde, ortası kalın ve  kenara doğru incelemektedir.

Tohum 2-4mm, kalınlığında ve  0,5-1 mm  uzunluğundadır. Bir patlıcan meyvesinde ortalama 500 veya 1000 adet tohum bulunur.1 g tohumda 150 veya 350 adet tohum vardır. Bin dane ağırlığı 3,5-5,6 gramdır. Tohumlar, çimlenme gücünü 4-6 yıl devam ettirmektedir. Patlıcan, sıcak iklim sebzesi olup soğuklardan çok etkilenebilmektedir. Yetiştirilme devresinde sıcaklık eksi 1- 2  dereceye düştüğü zaman bitki yaşamını yitirmektedir.

Uzun Patlıcan Tohumu Özellikleri. Patlıcan toprak bakımından oldukça seçici bir sebzedir. Meyveler uzun düzgün şekilli, silindirik yapılı, mora çalan siyah renkli, parlak görünümlüdür. .Meyve kalın kabuklu, beyaz yumuşak etli, az çekirdeklidir. Meyveler 25-30 cm boyunda, 4-6 cm çapında, hasat olumunda 200-250 gram ağırlığındadır. Taze tüketim veya kızartmalık olarak kullanılabilir. Tohum Ekim Zamanı ilk bahar veya yaz mevsimidir.

Uzun patlıcan tohumu ekiminde büyük bir çoğunlukla masura usulü sulandıklarından dolayı dikim tek veya çift sıralı olarak masuraların boyun noktalarına yapılmalıdır. Bu amaçla pratikte çoğunlukla 0,40-0,50 m genişliğinde tek masuralar hazırlanmalıdır. Ekim Mesafesi: Sıra arası 60-100 cm, sıra üzeri 40-60 cm arasındadır. Tohum Ekim Derinliği: Tohum çapının 2 veya 3 katıdır. Açık tarlaya ekimi uygundur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP