Kornişon Hasadı Nasıl Yapılır. Hasat genellikle, baharlık ve güzlük olarak iki sezon olarak üretimi yapılmaktadır. Toprak sıcaklığı, 12 derecelerde olduğu zaman tohum ekimi yapılmaktadır. Ekimden 40 gün sonra hasat başlamaktadır. Kornişon tohumu ekimine özen gösterilmelidir. Ekim işlemi tohum boyunun 3 katı kadar olması gerekmektedir. Ardından hemen can suyunun verilmesi gerekmektedir.
Kornişon Hasadı Nasıl Yapılır. Haftada 3 veya 4 kez toplanmaktadır. Son 3-4 yıldır kendini dölleyen çeşitlerle verim ve kalitede artış gözlenmektedir. Genelde sıra arası 180-250 cm sıra üzeri 30-40 cm olarak ekimi yapılmaktadır. Dekara 1600-2200 bitki dikilmektedir. Bazı bölgelerde erkencilik hem de toprak ısısını korumak gerekmektedir.
Bunun için malçlama yapılmaktadır. Çıkış veya dikim sonrası toprak havalandırma ve yabancı ot için çapa yapılması gerekmektedir. Daha sonra bitki kökleri yüzeysel olduğundan bırakılmaktadır. Hasada kadar kök geliştirmeye önem verilmektedir. Kök gelişmesi iyi olan kornişon tohumu daha iyi gelişim göstermektedir.
Bakım şartları iyi yapıldığı takdirde hasat yüksek oranda alınmaktadır. Çeşidin, erkencilik özelliği ve yetiştirme şartlarına göre değişmektedir. Kornişon tohumu ekiminden 55 veya 70 gün sonra hasada başlanmaktadır. İlk hasat için en uygun, kornişonların normal çeşit iriliğinin üçte biri kadar boy aldığı zaman yapılmalıdır.
Kornişon Hasadı Nasıl Yapılır. Hasat zamanı gecikmemesi gerekmektedir. Kornişonlarda, fazla irileşme görülmektedir. Bu şekilde, şekil bozuklukları görülmekte ve pazar değeri kalitesini olumsuz etkilemektedir. Küçük ve taze olan kornişonlar daha çok tercih edilmektedir. Özellikle turşuda çok kullanılmaktadır. Sulamaları takiben kaymak kırılmalıdır. Sonra ise yüzeysel ot çapası yapılmaktadır. Bu dönemde bitkilerin boğazları da doldurulmalıdır. Bitkiler sıra aralarını örtmeye başlayınca ara işleme ve çapalama işlemine son verilmelidir.
Hasat işlemi ise, meyveler dala bağlanan sapından, kesici alet yardımıyla kesilerek toplanmaktadır. Ancak, mutlaka sabah saatlerinde yapılmaktadır. En önemli nokta bitki hırpalanmadan toplanmalıdır. Ayrıca toplanan ürün sıcakta beklememelidir. Ürün içi boş yapmamalıdır. Ayrıca boy/çap oranı ve rengi iyi olmalıdır. Bu da iyi bir kornişon tohumu seçimi ile mümkündür. Böylelikle dikimden hasada, oradan işlemeye, ve son nokta ambalajı ile ihracat ve iç piyasadaki üreticiye kadar kalitesini korur ve kazandırır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.