Kabakgillerde Külleme İlaçları

Kabakgillerde Külleme İlaçları

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:29
Kabakgillerde Külleme İlaçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakgillerde Külleme İlaçları

Kabakgillerde Külleme İlaçları. Hastalığının etmeni genellikle konukçu bitkilerin yüzeyinde oluşan beyaz miselleri ve mevsim sonunda meydana gelen siyah küçük noktalar halindeki kleistothesium’lan ile tanınmaktadırlar. Erysiphe cinsinin kleistothesium büyüklüğü 90-130 mikron’dur. Çok sayıdaki tutunucuları kısa ve dallanmamış olup hafif kahverengi yapıdadırlar.  Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalıktan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakgillerde Külleme İlaçları. Kleistothesium etmenin kışlama formu için vardır. Bunlarda oluşan askus adedi 10-25 olup, 65-85 mikron uzunluk, 25-50 u genişliktedir. İki ve üç askospor ihtiva eder. Konidileri zincir şeklinde birbirine bağlı olup oval şekilli 10×35 mikron uzunluk ve 15-23 mikron genişliktedirler. Sphaerotheca’ nin kleistothesium’ u konukçu yüzeyinde meydana gelirler. Kleistothesium büyüklüğü 80-112 mikron’dur. Tek askus ihtiva ederler. Askusları 62-80 mikron, askosporlar 48 x 31 mikron büyüklüktedirler. Ayrıca etmenden korunmak için dayanıklı kabak tohumu oldukça önemlidir

Etmen kışı hasta yapraklar üzerinde kleistothesium oluşturarak geçirir. Ertesi yıl bunların çatlaması ile etrafa yayılan askosporlar primer enfeksiyonları oluşturmaktadırlar. Yaz boyunca oluşan konidiosporlar rüzgar ve böceklerle etrafa yayılarak sekonder enfeksiyonları oluşturmaktadırlar. Enfeksiyon için optimum sıcaklık 27 derecedir. Etmenin inkubasyon süresi 3-7 gündür.

Kabakgillerde Külleme İlaçları. Belirtileri özellikle yaşlı yapraklarda görülmektedirler. Zamanla yeni oluşan yapraklara da geçer. Genellikle konukçularda önce yaprağın üst yüzeyinde parça parça nispeten yuvarlak lekeler belirir sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını ve gövdeyi kaplarlar. Önceleri beyaz renkte toz tabakası gibi görünen miseller zamanla ilerledikçe esmerleşmeye başlarlar. Yapraklar kuruyup dökülür ve bitkinin gelişiminde zamanla durmalar meydana gelir.

Temiz kabak tohumu tercih edilmektedir.  Ayrıca ilk hastalık belirtileri görülmeye başlandığında ilaçlamaya başlanması gerekir. Hastalığın şiddeti özellikle iklim koşulları ve ilacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama işlemine devam edilmelidir. İlaçlama havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.