Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı

Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:26
Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı

Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı. Hastalık yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli eder. Hastalık ilerledikçe bu lekeler koyulaşır. Yaprağın alt yüzünde ve bu lekelerin tam altında gri veya menekşe renginde küf tabakası oluşur. Hastalığın şiddetine göre bitkideki hastalıklı yapraklar sararıp, kahverengine döner, önce yaşlı yapraklar, bir süre sonra da taze ve genç yapraklar kurur ve bitki tamamen ölür. Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hastalık ve zararlılardan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı. Orantılı nemin yüksek olduğu üretim alanlarında ekonomik seviyede ürün kaybına neden olabilir. Hastalık için en uygun koşullar 20–22 0C sıcaklık ve % 90 orantılı nemdir. Belirtileri önce yaprak üzerinde sarımsı yeşil lekeler ile başlamaktadır. Bu lekeler zamanla koyulaşmaktadır.

Yüzeyde oluşan bu lekelerin tam altında yani yaprağın alt yüzeyine denk gelen yerlerde gri yada menekşe renginde  bir küf tabakası oluşmaktadır. Hastalığın şiddetine göre bu yapraklar sararıp kuruyabilmektedir. Önce yaşlı yapraklar daha sonra genç yapraklarda dökülmeler gözlemlenmektedir. Yaprakları döken bitkide gelişim duru ve ölümler gerçekleşir. Ayrıca bu hastalıktan korunmak için temiz kabak tohumu  kullanımı önemlidir.

Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı.  Bağıl nemin yüksek olduğu bölgelerde yüksek oranda ekonomik zararlara sebep olmaktadır. Hıyar, kavun gibi kabakgillerde mücadelesi kesinlikle yapılmalıdır. Ülkemizde kabakgillerin yetiştiriliş alanlarının hemen hemen hepsinde görülmektedir. Hastalık hıyar, kavun ve su kabağında görülmektedir.

Sık dikim yapılmamalı, yapılmış ise zamanında gerekli seyreltme yapılmaktadır. Dayanıklı kabak tohumu  çeşidi kullanılmaktadır. İlaçlamaya çevrede ilk mildiyö belirtileri görüldüğünde başlanmaktadır.  İlaçlamalar hastalığın şiddetine ve iklim koşullarına göre 7–10 gün aralıklarla sürdürülmektedir. İlaçlamaların bitkinin her tarafını, özellikle de yaprak altlarını kaplayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.