Kabakgiller de Külleme

Kabakgiller de Külleme

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:27
Kabakgiller de Külleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakgiller de Külleme

Kabakgiller de Külleme. Hıyar, kavun karpuz ve kabaklar da görülen mantari bir hastalıktır. Hastalık belirtilerini ilk olarak bitkinin yaşlı yaprakların da gösterir. Bu belirtiler daha sonraki aşamalarda genç yapraklara geçmeye başlar. Zamanla oluşan lekeler yaprağın alt kısımlarına yaprak sapına ve gövdeye geçer. Bu lekeler bitkinin üzerini beyaz bir toz tabakası kaplamış gibi gösterir. Ayrıca dayanıklı kabak tohumu kullanımı hasatlıktan korunmak için oldukça önemlidir.

Kabakgiller de Külleme. Beyaz lekeler zamanla koyulaşmaya başlar. Yaprakların dökülmesiyle bitkide gelişme yavaşlar ve ürün kaybı meydana gelir. Hastalığın çoğaldığı en uygun sıcaklı 25-28 °C  arasındadır. Bu hastalıkla mücadelede hastalıklı yaprakların el ile toplanarak yakılması kültürel olarak uygulanmaktadır. Kimyasal olarak ilaçlamaya ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra başlanır.

Hastalık etmenleri dünyanın bir çok yerinde tarla ve sera da görülmektedir. Temiz kabak tohumu  tercihi öenmlidir. Hastalık kabakgil bitkilerde ana problemlerden bir tanesidir. Meyvelerin küçülmesine, azalmasına ve bitkilerde daha kısa hasat periyodu oluşturduğundan verimde önemli ölçüde azalma görülmektedir. Etkilenen bitkilerin yaprakları tam büyüklüğe ulaşamaz ve bundan dolayı da meyveler güneşten yanabilmektedir. Ayrıca erken de  olgunlaşabilmektedir.

Külleme hastalığının infeksiyonu ve hastalık belirtileri çoğunlukla 3-7 gün içerisinde görülmektedir. Çok sayıda konidisporları kısa bir süre içerisinde oluşmaktadırlar. Özellikle hastalık etmeni için uygun koşullar sık bitki ve düşük ışık yoğunluğundadır. Yüksek nisbi nem ise infeksiyon ve sporların canlılığı için uygun, fakat infeksiyon %50′ den düşük nisbi nem ortamlarında da olmaktadır.

Kabakgiller de Külleme. Kuru ortamlar ise hastalık etmeninin kolinizasyonu, sporlanması ve yayılması için elverişlidir. Bitki yüzeyindeki yağmur ve serbest su istenilmemektedir. Bunun yanında hastalık gelişimi çiğ oluşumunun varlığında da, yokluğunda da gelişmektedir. İnfeksiyon 20-30 °C sıcaklıklarda olabilirler, gelişme için ortalama sıcaklık 25-30 °C arasındadır. Hastalık etmeninin farklı ırklarından da ( 3 ırk) bahsedilmektedir. Ayrıca dayanıklı kabak tohumu  kullanımı hastalık etmeninden korunmak için oldukça önemlidir.

Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 defa ilaçlama yapılmaktadır. Sistemik olan ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmalıdır. Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır .Zira çıkabilecek güneş nedeni ile yanıklar meydana gelmektedir. Genellikle günlük sıcaklık ortalaması 27 derecenin üstünde ve orantılı nemin de % 50’nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlamaya ara verilmesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.