Domateste Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır?

Domateste Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:50
Domateste Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır?

Domateste hastalıklarla mücadele nasıl yapılır? Önemli hastalıklar ve mücadeleleri, kültürel mücadelesi, kurşuni küf hastalığı, seralarda iyi bir havalandırma yapılması gerekmektedir. Sıcaklık ve orantılı nemin yükselmesi önlenmesi şarttır. Çünkü, bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılması gerekmektedir. Hastalıktan zarar görmüş olan bitkiler sökülerek atılması gerekmektedir.

Domates sıcak ve ılıman iklim koşullarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Soğuklardan oldukça olumsuz etkilenmektedir. En iyi gelişme ve büyüme sıcaklığı, 15 veya 20 derecelerde gelişme ve büyüme görülmektedir. Bu sıcaklıkların altına veya üzerine çıkmaması gerekmektedir. Çünkü, meyve bağlamada düzensizlikler meydana gelmektedir.

Dengeli gübreleme ve iyi bir bakım yapılması gerekmektedir. Bu şekilde, yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanması gerekmektedir. Fakat çiğ olasılığına karşı güneş batımından 2 saat önce seralar ısıtılması uygun olmaktadır. Hasattan sonra hastalık etmenleri yok edilmesi gerekmektedir. Kimyasal mücadelesi yapılması uygun olmaktadır. Çevrede ve domateslerde ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılması gerekmektedir. Bitkiler çiçeklenme devresinde iken başlanması gerekmektedir. İlaçlamalar 10 gün aralıklarla yapılması daha uygun olmaktadır.

Domateste hastalıklarla mücadele nasıl yapılır? Önemli ve en çok görülen leke hastalığı olmaktadır. Bakteriyal kanser ve solgunluk, temiz domates tohumu kullanılması gerekmektedir. Seralar sık olarak havalandırılması gerekmektedir. Fakat, seralarda domateste koltuk alma işlemi yapılması gerekmektedir. Hastalığın görüldüğü seralarda 2 veya 3 yıl süreyle ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Kimyasal olarak mücadelesi yapılmamaktadır. Çünkü, etken maddesi bulunmamaktadır.

Domateste, gövde nekrozu hastalığı artmaması gerekir. Bu yüzden, aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılması gerekmektedir. Bitkiler dengeli ve düzenli şekilde beslenmesi gerekmektedir. Hastalıklı bitkiler seradan uzaklaştırılması gerekmektedir. Bakım işlemleri yapılırken bitkiler zedelenme ve yara almaması gerekir. Seralarda koltuk alma işlemi yapılması gerekmektedir. Bu işlem yapılırken, hasta bitkiler en sona bırakılması gerekir. Daha sonra yapılması gerekmektedir.

Domateste hastalıklarla mücadele nasıl yapılır? Mildiyö hastalığı kültürel mücadelesi diğer kültürel mücadeleler gibi olmaktadır. Kimyasal mücadelesi, ilaçlı mücadeleye çevredeki domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar gerçekleşir gerçekleşmez başlanması gerekmektedir. Mildiyö daha çok yaprakların altında olduğu için ilaçlama sırasında mutlaka yaprak alt yüzeylerinde ve bitkinin her tarafında bir ilaç tabakası oluşturmaya özen göstermelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.