Soğanın Çimlenmesi İçin Ne Yapılmaktadır

Soğanın Çimlenmesi İçin Ne Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:14
Soğanın Çimlenmesi İçin Ne Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanın Çimlenmesi İçin Ne Yapılmaktadır

Soğanın çimlenmesi için ne yapılmaktadır? Anavatanı Batı Asya olan, Eski Mısırlılar tarafından tüketildiği bilinen soğan, dünyada patates ve domatesten sonra en çok yetiştirilen sebzedir. Amaryllidaceae familyasına ait olan bitki, ülkemizde ve dünyada yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca ülkemizin önemli ihracat kalemlerinden birisi olup ülkemizde 105 bin hektar kadar bir alanda yetiştiriciliği yapılırken yıllık 2.100.000 tonluk kuru soğan üretimi de gerçekleştirilmektedir.

Soğan yetiştiriciliği, dört farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar; tohumla, fideyle, kıskayla (arpacık) ve tepe soğanıyla üretimdir. Bazı bölgelerde soğan tohumu, karaca olarak bilinmektedir. Tohumla üretim, maliyeti düşüren bir yöntem olup, çeşitlerin bir çoğunda tohumların oy yıl ekilmesi ile baş bağlama oluşmaktadır. Geniş alanlarda yapılan soğan yetiştiriciliğinde tohumla üretim yöntemi kullanılmaktadır.

Soğanın çimlenmesi için ne yapılmaktadır konusunda; yetiştiricilikte toprak hazırlığının oldukça iyi olması gerekmekte olduğu belirtilmektedir. Sonbaharda 15 – 20 cm derinlikte sürülür. Arazi iklime göre Mart ya da Nisan aylarında ve yüzlek olarak işlenmektedir. Daha sonra kültivatörle büyük parçalar kırılmakta, tırmıkla düzeltilmekte ve silindirle hafifçe bastırılmaktadır.

Tohumlar mibzerle ekilmelidir. Mibzer yoksa serpme ekim yapılmalıdır. Serpme ekim ve çıplak tohumların mibzerle ekiminde, kaplama ekimine göre dekar başına 1 – 2 kg daha fazla soğan tohumu gitmektedir. Tohumların kaplanarak ekilmesinde dekar başına 0,3 – 0,5 kg tohum yeterli olmaktadır. Ekim derinliği 2 – 3 cm olmalıdır ve sıra arası 25 – 30 cm iken sıra üzeri mesafe 8 – 12 cm olmalıdır. Soğanın çimlenmesi için; tohumların çimlenme süresi, iklim koşullarına bağlı olarak değişmekte olup 3 – 4 hafta arasında değişmektedir diyebilmekteyiz.

Soğanın çimlenmesi için ne yapılmaktadır? Fideyle üretim: Yemeklik taze baş soğanların ve yeşil soğanların üretimi esnasında kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle fideyle üretimde tohumlar sıra arası 5-10 cm ekilir. Ayrıca sıra üzeri 0,5-1 cm aralıklarla yastıklara ekilmektedir. Soğan tohumu çimlendikten sonra fideler, kalem kalınlığına geldiğinde, tavalardan kökleriyle sökülüp tarlaya dikilmektedir.

Arpacıkla üretim: Bazı çeşitlerin tohumlarından aynı yıl içerisinde büyük başlar oluşmaz. Bu nedenle en çok 1-2 cm çağında küçük başlar oluşmaktadır. Bunlara arpacık adı verilmektedir. Arpacıkların dikim zamanı iklim koşullarına bakılarak Şubat-Mayıs ayları arasındadır. Tepe soğanıyla üretim: Bazı soğan türlerinin yetiştiriciliğinde ve akademik araştırmalarda kullanılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP