Soğan Hasat Zamanı

Soğan Hasat Zamanı

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:06
Soğan Hasat Zamanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Hasat Zamanı Belirlenmesi

Soğan hasat zamanı belirlenmesi.  Değişik özellikleri dikkate alınarak incelendiğinde büyük bir çeşit zenginliği olan sebzelerden birisi olarak bilinmektedir. Örneğin soğan tohumu kabuk rengine göre; sarı, kahverengi, kırmızı (mor) ve beyaz kabuklu soğanlar olmak üzere dört gruba ayrılmaktadır. Gün uzunluğu(ışıklanma) isteğine göre kısa gün(8-10 saat/gün-erkenci), orta gün (10-12 saat/gün- orta erkenci) ve uzun gün(13-15 saat/gün-geççi) olmak üzere üç gruba ayrılmaktadırlar.

Soğan hasat zamanı belirlenmesi. Çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişim göstermektedir. Kısa gün soğanlarında hasat tarihi çeşitlere göre değişmekle beraber, tohum ekim tarihi değişim göstermemektedir. Ayrıca kısa gün soğan tohumu çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasındadır. Bu çeşitlerin tohum ekimi, ülkemizin güney bölgelerinde bu tarihlerin sonlarına doğru yapılır. Kuzey bölgelerinde ise; bu tarihlerin başlarına doğru yapılmalıdır.

Hasat zamanının belirlenmesinde birçok faktör etkilidir. Bunlar cins ve türlere göre bitkilerin gelişme durumu olarak bilinmektedir. Devamında ortaya çıkan botanik özellikleri, fiziksel ve kimyasal durumları ve çevre faktörleridir. Bunlar üzerine yapacağı etkiler olarak sıralayabiliriz. Her sebze çeşidi için en uygun ve belirli kriterler üzerinde durularak hasat zamanının belirlenmesi muhtemeldir. Soğan hasat zamanı belirlenmesinde,  belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an hasat zamanı gelmiştir.

Soğan hasat zamanı belirlenmesi. Üretimi yapılan arazide soğan tohumu hasat zamanının geldiğini anlamak için tüm tarlada bulunan bitkilerin, aynı görünümde ve toprak üstü aksamlarının üçte ikisinin kurumuş vaziyette olması hasat zamanının geldiğinin göstergesidir.  Soğanların dış yapraklarının tamamen kuruması 15-20 gün sonra  olmakla beraber soğanlar sökülüp çıkarılmalıdır. Daha sonra toprak yüzünde 5-10 gün boyunca tutarak güneşte kurutulmalıdır.

Soğan söküm işlemi elle çapa kullanılarak yapılmalıdır  Hasat edilen soğanların üst kuru sapları kopartılmalıdır. Taze soğan için hasat zamanını belirleyen faktör olgunluktan çok ürünün pazar durumuyla birlikte talebidir. Ayrıca ekonomik yönden önemli olan faktör erken dönemde pazara çıkarmaktır. Hasat, genel olarak soğan başlarının elle tutulup çekmek suretiyle veya zedelemeden çapa ile yapılmalıdır. Topraktan el, çapa veya hasat makinaları ile çıkarılan soğan bitkileri yağışsız havalarda kuruması amacı ile tarlada bekletilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP