1) İlk önerim bayatlamadan önceki zaman diliminde yapabileceğimiz bir uygulama: İhtiyacımız kadar ekmek almak. Eğer bunu başarabilirsek zaten bundan sonraki önerilere ihtiyacımız olmayacağından ilk öneri buydu bundan sonraki kısmı okuyup bilgilenelim ama umarım uygulamada ihtiyacımız kalmaz.
2) Bu önerimde ekmek aldık ihtiyacımız kadar olanı tükettik ama ekmeğimiz arttı, henüz bayatlamamış bir ekmekse ekmeği buzluğa atıp kullanmamız gereken gün 2 saat öncesinden buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında bekleterek taze ekmek gibi tüketebiliriz. Diyelim ki buzluğa attığımız ekmeği kullanmamız gereken zaman 2 saat öncesinde buzluktan çıkarmayı unuttuk o zaman da buzlu ekmeğimizi buharda ısıtarak taze ekmek haline getirerek kısa zamanda tüketmeye hazır hale getirebiliriz.
3) Ve gelelim bayatlayan ekmeklere. Ekmeğimiz bayatladı peki artık ne yapmalıyız? Bayatlamış ekmeğimizi parçalara ayırıp iyice kurumaya bırakıp sonra da robottan çekerek galeta unu elde edebiliriz ve bu galeta unu ile tatlılar yapabiliriz, köfte harcımızın içine katarak kullanabiliriz.
4) Çorba ve salatalar için bayatlamış ekmeklerimizi küp küp doğrayıp fırınlayarak kuru ekmek parçaları elde edip kullanabiliriz.
5) Dilimlenmiş bayat ekmeleri yumurta yağ süt ile soslandırıp üzerine de peynir koyup fırınlayarak kahvaltı için kullanabiliriz
6) Bayat ekmek köftesi için mükemmel bir fırsat varken elimizde neden kullanmayıp ekmek israfına neden olalım ki?
7) Dilimleyip kahvaltıya pizza için bayat ekmekler müthiş bir öneri olabilir.
8) Bayat ekmek dilimlerini önce fırınlamak sonra hafif bir şerbet üstüne de ister muhallebi ister meyveli bir sunum harika bir etimek tatlısına dönüştürebilir ve tatlı keyfi yapabiliriz
9) Sokak hayvanlarını da unutmadan bayat ekmeklerimizi parçalayıp tavuk, et suyu veya süt ile karıştırıp onlarla paylaşarak hem israftan kaçınmış oluruz hem de sokak hayvanlarımızın aç kalmaması için onları besleyebiliriz. Bu mükemmel öneriyi herkes faaliyete geçirmeli bence.
10) İnce dilimler haline getirdiğimiz bayat ekmeklerimizi zeytinyağ ve tuzla karıştırarak fırınlayıp cips niyetine tüketilebiliriz.
11) Bayat ekmeklerimizi küp küp doğrayarak tere yağ ve baharatla kızartılıp ev iskenderi yapımında kullanılabiliriz.
12) Ekmekler kurutulup toz haline getirilerek acuka yapılabilir. Acuka domates soslu bir kahvaltılık yiyeceğidir. Domates ve belli baharatlar ve bayat ekmek içinden hazırladığımız harcı karıştırarak cam bir kavanozda zeytinyağı ilave edip kapağını kapatarak dolapta muhafaza edebilir dilediğimiz zaman çıkarıp kullanabiliriz.
13) Bayat ekmek parçaları ile ay çöreği yapılabilir.
14) Papara, ekmek mantısı için de bayat ekmeklerimizi kullanabiliriz.
15) Geleneksel lezzetimiz olan tavuk suyu ile tirit yapabiliriz.
16) Suyun içinde yumuşatıp yeni yapacağınız hamura bile ekleyebiliriz.
17) Gaziantep usulü omaç bayat ekmek değerlendirmek için çok iyi bir fırsat olabilir.
18) Ve benim de içlerinde en sevdiğim olan yumurtalı ekmek kızartması yaparak sabah kahvaltınızı taçlandırabilirsiniz.
Bir tane de benden gelsin:
– Yumurta ile sütü çırpın.
– İçine istediğiniz baharatları koyun.
– Küçük küçük doğradığınız sucuk, sosis, biber, yeşil zeytin, artık evde ne varsa koyun içine.
– Doğradığınız malzemeleri yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
– Bayat ekmekleri küp küp doğrayın. Karışıma ekleyin. Ekmekler iyice malzemeyle bütünleşsin.
– Tavaya biraz sıvıyağ ya da margarin ya da tereyağı (zevke göre) koyun.
– İçine hazırladığınız malzemeleri koyun.
– Altı üstü kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.