Çekin Devri

Çekin Devri

ABONE OL
Ocak 10, 2024 13:31
Çekin Devri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çek bir ödeme aracıdır. Bir kimse bankadan aldığı çek karnesinden bir yaprağı usulünce doldurup imzalayarak başkasına verdiğinde bankasına kendisi nam ve hesabına çek karşılığında çekin üzerinde yazılı meblağı ödeme talimat ve yetkisi vermiş olur. Çekin bir ödeme aracı olması nedeniyle teminat olarak işlem görmesi mümkün değildir. Bu sebeple çekte rehin cirosu da kabul edilmemiştir (TK 730).

Çek; emre, nama ve hamile yazılı olabilir. Yazılı bulunduğu türün devir şekline uygun olarak devredilir. Çekin ciro edilmesi konusunda bono ve poliçenin cirosu konusunda söylenenler burada da geçerlidir. Oradan farklı olarak şu hususlar önem taşır.

1-) Çekte rehin cirosu yoktur.

2-) Muhataba yapılan ciro, makbuz hükmündedir. Ancak, muhatabın bir şubesi üzerine çekilen çek, bir başka şubesi tarafından ödenmişse, bu şube tarafından bir sefere mahsus olarak asıl şubeye ciro edilebilir. Bu ciro makbuz hükmünde değildir.

3-) – Hamile yazılı bir çekin ciro edilmesi o çeki emre yazılı hale getirmez. Çek görüldüğünde ödenir. Buna aykırı kayıtlar yazılmamış sayılır. Keşide günü olarak gösterilen günden önce ödenmek üzere ibraz edilen çek, ibraz günü ödenir (TK 707).

Çekle işleyen hesabın bulunduğu şube ibraz edildiği anda karşılığı bulunan çekin ödemek mecburiyetindedir. Hatta karşılığı olmasa bile muhatap her bir çek yaprağının 350.00 YTL’lik kısmını ödemek mecburiyetindedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP