Müteselsil Sorumluluk 

Müteselsil Sorumluluk 

ABONE OL
Kasım 29, 2023 09:12
Müteselsil Sorumluluk 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Müteselsil sorumluluk, somut uyuşmazlıkta olduğu gibi bir kanun hükmü veya irade beyanı dolayısıyla zararın tamamının yada bir kısmının, sorumluların tam******* yada bir kısmından talep edilebildiği, borçlulardan birinin ifası veya ifa yerini tutan fiiliyle diğerlerinin bu oranda alacaklıya karşı borçtan kurtuldukları bir birlikte borçluluk halidir.

Borçlar Kanununun 142/II. maddesine göre, alacak tamamen karşılanıncaya kadar müteselsil sorumluluk devam etmektedir.
Anılan madde ile, borçlular arasında menfaat birliğinin bulunduğu yada öyle kabul olunduğu bu gibi durumlarda, alacaklılara, borcun edasını temin anlamında güvence sağlanmak istenmiştir.

BK.nun 50.maddesinde düzenlenmiş olan ( birden fazla kimselerin müşterek kusurlarıyle sebebiyet verdikleri zarardan sorumluluklarıdır ) ki, buna öğretide ( Tam teselsül ) denilmektedir. Madde metninden açıkça anlaşıldığına göre burada ( asıl fail ) ( müşevvik ) ( fer’an methalder ) olma durumları arasında bir fark gözetilmeden, bunların hepsinin zarara uğrayana karşı müteselsilen sorumlulukları kabul edilmiştir. Demek ki, zarara uğrayan, dilerse zararı işleyen asıl fail, dilerse müşevvik ya da fer’an methalder olan aleyhine dava açarak zararın ödetilmesini isteyebilecektir ( BK.50,142 ). Hatta bunlardan birisinin kusuru daha hafif olsa ve dolayısıyle hakkında tazminatın indirilmesi söz konusu bulunsa dahi bu durum, zarara uğrayanın tazminat alacağının tamamı için müteselsil sorumlulardan birisine başvurmasına engel olamıyacaktır ( Dr.Turgut Akıntürk – Müteselsil Borçluluk – Ankara 1971 sh.126 ) ( Haluk Tandoğan – Türk Mesuliyet Hukuku – 1961 – sh.368 )

Kaynak: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2007/4-447 E Sayılı Kararı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP