Memenin en önemli fonksiyonu süt üretme ve emzirmedir. Gebelik sırasında memenin bez dokusu kendisini süt vermeye (laktasyon) hazırlar.
Bez dokuda çoğalma-gelişme olurken, aradaki yağ ve bağ dokusu miktarında azalma görülür. Hormonal uyarıya cevap sırasında bez dokusundaki hücreler bölünerek çoğalırken, kanallar dallanır ve süt bezleri (alveoller) gelişmeye başlar. Gebelik boyunca bu değişiklikler devam eder ve meme büyür-gelişir.
Çocoğun süt emme işlemi aktif bir işlemdir. Emme süresince annenin meme başında teması hissetmesi ile ortaya çıkan duygulanımı sayesinde küçük süt bezleri ve süt kanalları çevresindeki ince kas demetleri kasılarak sür emilmesi kolaylaştırılmak üzere meme başı altındaki kalın süt kanallarına doğru sevk edilir
Emme işlemi sırasında aktif olan hormonlar prolaktin ve oksitosindir.
Prolaktin hipofizden salgılanarak süt üretimini uyarır, oksitosin de annenin çocuğa olan şefkati ve süt üretiminin devamında etkili.
Bu hormonal düzenin sağlanmasında da en önemli görev hamile kadınların kocasına düşüyor. Bu dönemde kadın ne derse he haklısın, öyledir yavrum doğru didin diyerek geçiştirilmelidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.