Hamilelikte oluşan Gbs bakterisi nedir ve etkileri nelerdir?

Hamilelikte oluşan Gbs bakterisi nedir ve etkileri nelerdir?

ABONE OL
Kasım 26, 2023 16:32
Hamilelikte oluşan Gbs bakterisi nedir ve etkileri nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamileliğinizin 37. haftasında Grup B STREPTOKOK (gbs) bakteri testi yaptırın!

B grubu streptokok (gbs) türü bakteriler neredeyse bütün kadınlarda var olan bakterilerdir. Yaşam alanları bağırsak, mide, vajina, serviks, rektum, üretra ve idrar yollarıdır. Hiçbir belirti vermeden, kişiyi rahatsız etmeden yaşamlarına devam edebilirler. Hamilelikte ise durum tamamen değişmekte ve bu bakterinin tespit edilmesi ciddi önem taşımaktadır.

Gbs bakterisinin sizde olup olmadığını öğrenmek için neler yapılmalı?
Gebeliğin 35 ve 37. haftalarında tarama testinden geçmek gerekiyor. Daha önce yapılan test doğru sonuç vermeyebiliyor. Testin pozitif çıkması durumunda anne adayı jinekoloğu ile iletişimde olarak antibiyotik tedavisi görüyor. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmanın son derece tehlikeli olduğunu belirtelim.

Gbs bakteriler bebeğe nasıl geçer ve etkileri ne olur?
Gurp B Steptokok bakteriler bebeğe hamilelik sırasında geçmiyor. Doğum esnasında bebek yararlı bakterileri nasıl alıyorsa gbs bakterilerini de aynı şekilde alıyor. Vajina yolunda gbs bakterisine maruz kalan her bebek hasta olacak diye bir durum söz konusu değil fakat riske atmayacak kadar önemli çünkü bebekte menenjit oluşmasına neden olan durumların başında gbs bakterisi geliyor. Aynı zamanda zatürre ve septisemi oluşmasına sebep olur.

Gbs enfeksiyonu taşıyan annelerin bebeklerini emzirmelerinde sakınca olmasa da şu durumlarda mutlaka antibiyotik kullanmaları gerekir.

Gebeliğin son haftalarında gbs enfeksyonu taşıyan anne adaylarının,
Suyu erken gelen anne adaylarının,
Doğumu erken başlayan anne adaylarının,
Ateşli doğum geçiren anne adaylarının doğuma yakın ya da doğum sırasında antibiyotik ile tedavi edilmeleri gerekir.​

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP