Kornişon Tohumu Çeşitleri

Kornişon Tohumu Çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:15
Kornişon Tohumu Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kornişon Tohumu Çeşitleri

Kornişon Tohumu Çeşitleri. Kabakgil ailesine sahip bitki başında olmaktadır. Ilıman ve sıcak bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kornişon tohumu yüksek ve düşük sıcaklıklardan hoşlanmaktadır. Çok düşük sıcaklıklarda ise, üşüme görülmektedir.

Yüksek sıcaklıklarda ise, mantari hastalıklar görülmektedir. Toprak isteği, su alabilme oranı yüksek, besin maddesi yüksek veya sıcak topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle ağır veya rutubetli topraklarda olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca hafif topraklarda ise, gübreler ilave edilmektedir.

Kornişon Tohumu Çeşitleri. Ekimden önce toprağa 2 veya 3 ton yanmış hayvan gübresi verilmektedir. Toprak sıcaklığı, 12 derecelere gelince tohum ekimi yapılmaktadır. Fidelik olarak da yetiştirilmektedir. Torbalara, plastik bardaklara veya viyollere ekimi yapılmaktadır. Haziran ayının sonunda ekimi yapılmaktadır. Kornişon tohumu ekiminden yaklaşık 20 veya 25 gün sonra 4 veya 5 gerçek yapraklı fideler elde edilmektedir.

Genelde sıra arası 180 veya 250 cm sıra üzeri 30 veya 40 cm olmakta, ve dekara 1600 veya 2200 bitki dikilmektedir. Fide dikimi, masuralar kurulmaktadır. Temmuz ayının 2. Haftasında dikimi yapılmaktadır. Fide dikiminden yaklaşık 1 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. Hasatlar  haftada 3 kez yapılmaktadır. Hasat işlemleri 2  veya 2.5 ay devam etmektedir. Damlama sulama yapılması daha faydalı olmaktadır. Toprak nemine göre 3 günde bir yapılmaktadır.  Ağır topraklarda 5 veya 6 günde bir yapılmaktadır. Ancak, az veya sık sulama yapılmaktadır. Sabah veya serin saatlerde yapılmaktadır.

Kornişon Tohumu Çeşitleri.  Doğal kornişon tohumu : Orta erkenci, meyvelerinin rengi koyu yeşil ve üzerleri dikenli olan kornişon tip turşuluk salatalık çeşididir. Meyve boyları 5-6 cm, çapları 2-2,5 cm olup albenisi çok yüksek bir çeşittir. küllenme hastalığına karşı dirençlidir. Ortalama olgunlaşma süresi 65-70 gündür.  Hibrit Turşuluk Hıyar Tohumları: Tamamen dişi çiçek veren bir turşuluk hıyar çeşididir. Genellikle her boğum da 1 yada 2 dişi çiçek bulunmaktadır.

Diğer çeşitlere göre bitkisi orta güçlü bir yapıya sahip olmakla birlikte çok fazla yan dala sahip değildir. Bu özelliğiyle de toplamda rahatlık sağlamaktadır. Orta uzunlukta boğum aralarına ve her boğumda 1 veya 2 meyveye sahiptir. Yapraklar orta büyüklükte ve yayvan olarak gelişmektedir. Meyvelerin şekli silindirik ve rengi orta yeşildir. Meyvenin üzeri pürüzlüdür ve pürüzlerin üzerinde zayıf yapıda rengi beyaz dikenler bulunmaktadır. Dikenlerin zayıflığı ele batmayı engelleyip toplamada kolaylık sağlamaktadır. Meyveler 3.2 boy çap oranıyla kornişon yapan fabrikalar açısından uygundur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP