Ege Bölgesinde Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır. Farklı iklim ve toprak özelliklerine uyum sağlayabilen yoncanın 70 farklı ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yonca tohumu üç yapraklı mor çiçek açan, yüksek oranda besin maddesi içeren önemli yem bitkisidir. Ege bölgesinde Akdeniz iklimi hakimdir yani kışları ılık ve yağışlı, yazları kurak ve sıcaktır. Bu nedenle sahil tipi yonca yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ege bölgesinde yetiştirme periyodu uzundur. Bu yüzden seçilen çeşitlerin İlkbahar gelişimi kuvvetli ve hızlı olmalı, erken gelişmeli ve kışa çok dayanıklı olmamalıdır.
Ege Bölgesinde Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır. Yonca bitkisi hemen hemen her toprakta yetişebilir fakat orta bünyeli topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir. Taban suyu seviyesi çok yüksek olmamalıdır. Taban suyu seviyesi yüksek olduğu zamanlarda kök gelişmesi durur aynı zamanda kök hastalıkları oluşmaktadır. Toprak pH 6,5’tan aşağı olmamalıdır. Toprak pH 6,5’tan aşağıda ise toprağa kireçleme yapılarak toprak reaksiyonu nötre kadar yükseltilmelidir. Kuvvetli ve sağlıklı kök gelişimi için toprak derin işlenmelidir. Tesviye drenaj çok iyi olmalıdır çünkü: yonca bitkisi toprak yüzeyinde oluşan sudan zarar görmektedir. Ekim derinliği 0,5 ila 2 cm arasındadır. Ekimde sıra arası mesafe; Ot üretimi için : sulu ortamda 15 ila 20 cm kuru ortamda ise 30 ila 40 cm olmalıdır. Yonca tohumu üretimi için: sulu ortamda 30 ila 40 cm kuru ortamda60 ila 80 cm olmalıdır. Dekara 2 ila 2.5 kg tohum yeterli olmaktadır.
Ege Bölgesinde Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmalı. Yonca genel olarak Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörelerde sonbaharda ekilmelidir. Ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı ve nemi etkilidir. Eğer kış yağışları bitkiye zarar vermeyecek şekilde toprak hazırlanmış, yüzey drenajı yapılmış ve toprak düzeyi iyi düzeltilmişse ekim Sonbaharda yapılmalıdır. Bu durumda ilk yıl 4 biçim yapılabilmektedir. Yoncanın serpme ve sıraya ekimi yapılmaktadır. Bilgiler dahilinde Ege Bölgesinde ekim için en uygun zaman 1 Ekim ila 1 Kasım arasıdır. Bakım açısından sulama zamanı ve miktarı çok önemlidir. Yoncanın yıllık su ihtiyacı yaklaşık 1250 ila 1300 mm’dir. Yaz aylarında ise su isteği aylık 250 ila 300 mm civarındadır. Su iki haftada bir defa verilirse yonca tohumu verimi daha kuvvetli olmaktadır. Sulamanın, mümkün olduğu kadar yeni gelişimin açık toprağı tamamen kapatana kadar geciktirilmesi yabancı ot mücadelesi açısından iyi bir uygulamadır.