Domates dip çürümesi verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir. Daha sonra, kuru, deriye benzer bir görünüm almaktadır.
Daha sonraki aşamalarda bu bölge yumuşak ve ıslak bir görünüm almaktadır. Eğer dip çürüklüğü oluşturan koşullar fazla ise bu belirtiler meyvelerin erken döneminden itibaren görülmeye başlanmaktadır.
Domates dip çürümesi için alınabilecek önlemler, düzensiz sulamalar neden olmaktadır. Bitki gelişiminin hızlı olması, bitkiler çok su ve çok kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması. Dikimin soğuk toprağa yapılması gerekmektedir. Kalsiyumu alabilecek şekilde düşük sıcaklıklarda etkili olmaz ve bitki yeteri kadar kalsiyum alımı yapamamaktadır.
Toprak sıcaklığı arttıkça dip çürümesinde meydana gelen organizmalar artmakta ve daha fazla miktarda kalsiyum kullanılmaktadır. Kök çevresindeki derin sürümler yapılmaması gerekmektedir. Ancak, domates tohumu ekim alanı çapa ve ya sürüm işlemleri derin yapıldığı zaman kök uçları zarar görmektedir. Bitkinin su alımı engellenir ve böylece meyvelere taşınması gereken kalsiyum miktarında azalmalar olmaktadır. Çok azotlu gübrelemeler neden olmaktadır. Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da kalsiyum alımını engellediğinden dip çürüklüğüne neden olmaktadır. Ancak, domates sulamalar az yapıldığında kalsiyum alımını azalttığından dolayı dip çürüklüğüne neden olmaktadır.
Dip çürüklüğüne karşı alınabilecek önlemler ise, toprağa kalsiyum verilerek artırılmaktadır. Kalsiyumlu gübreler olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanması gerekmektedir. Domates dip çürümesi; toprak nemi dengede olması gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde kalsiyum alımı düşmektedir. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla sulama yapılmaması gerekmektedir. Sulamalar arasındaki sürede toprak kuru olmaması gerekmektedir. Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama yapılmaktadır. Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri veya yüzeyden sürüm yapılması gerekmektedir. Saçak köklere zarar verilmemesi gerekmektedir. Azot sadece yeteri kadar verilmesi gerekmektedir. Ancak, fazla verilmemesi gerekmektedir. Soğuk toprağa dikim yapılmaması gerekmektedir.