Cevizin Faydaları Nelerdir?
Cevizin faydaları o kadar fazladır ki, bunları tek tek maddeler halinde yazmak en doğrusu olacaktır. Zira cevizin yararları kendini birçok farklı durumda göstermektedir. Bu yüzden cevizin yararları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Ceviz, hali hazırda var olan sağlık sorunlarında faydalı olduğu gibi birçok hastalığı önleyici özellik de gösterir. Genel olarak cevizin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Cevizin içerisinde bolca Omega 3 bulunmaktadır. Omega 3, kalp sağlığının sağlanmasında ve korunmasında gerekli olan başlıca yağ asitlerinden birisidir.
- Omega 3 yağ asitleri ayrıca beynin sağlıklı bir biçimde çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olur.
- Ceviz, epilepsi ve bunama gibi sorunlar için önleyici bir etkiye sahiptir.
- Kilo kontrolü yaşayan kişiler için de faydalı olan ceviz, tokluk hissi verir. Bu da cevizin diyetlerde yer almasının başlıca sebeplerindendir.
- Ceviz, özellikle gelişim çağındaki çocuklar için önemlidir. Cevizin içeriğindeki kalsiyum, demir, selenyum ve çinko gibi mineraller metabolik aktiviteler için oldukça faydalı ve gereklidir.
- Cevizden maksimum fayda almak için onu düzenli tüketmek gereklidir. Çünkü düzenli tüketildiğinde ceviz, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ceviz, cildin uzun süre parlamasına yardımcı olur. Özellikle belli bir yaştan sonra ceviz tüketmek kırışıklık oluşumunu önemli ölçüde öner.
- Uyku sorunu çekenlere de yardımı olan ceviz, melatonin seviyesini yükseltir ve böylece uykuyu kolaylaştırır.
- Ceviz ayrıca içerdiği antioksidanlar bakımından 2. Sırada gelir. Bu antioksidanlar sayesinde eğer karaciğerde hasar varsa bu giderilir veya hasar oluşumu önlenir.
- Ceviz ayrıca enflamasyonu azaltıcı etki gösterir. Enflamasyon; tip 2 diyabet, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi sorunların başlıca nedenidir.
- Ceviz ayrıca düzenli tüketilirse LDL’yi de düşürür. LDL, kötü kolesterol olarak da bilinmektedir.
- Ceviz, beyin fonksiyonlarına yüksek miktarda katkı sağlar. Bu yüzden özellikle ileriki yaşlardaki kişilerin düzenli olarak ceviz tüketmesi önemlidir. Böylece, kişide eğer Alzheimer gibi hastalıklar varsa bunların ilerlemesi yavaşlayacaktır.
- Meme ve prostat kanserlerini azaltması bakımından da ceviz faydalıdır.
- Ceviz, kalp sağlığını korumanın yanı sıra kemik sağlığını da korur. Kemik sağlığını korumak için gerekli olan fosfor ve bakır cevizde bolca bulunur.
- Cevizin genç erkeklerde sperm kalitesini arttırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır.
- Ceviz kanın pıhtılaşma riskini azaltır ve arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Dolayısıyla ceviz tüketerek kalp krizi riskine karşı önlem alınabilir.
- Ceviz, içerdiği hem tekli hem de çiftli doğmuş yağlar sayesinde kolesterolü düşürür.
- Ceviz E vitamini içermektedir. E vitamini arterlerdeki plak oluşumunu engeller. Ceviz sayesinde böylece kalp tıkanıklığını da önlenebilir.
Ceviz Kilo Aldırır mı?
Ceviz, her şeyden önce içerdiği bileşenler bakımından insan için oldukça önemli bir besindir. Özellikle kaliteli bir beslenme planı yapılacaksa ceviz bu planda olması gereken besinlerden biridir. Ceviz, en ideal yağ kaynaklarından birisidir. Ancak tüketilen ceviz miktarına dikkat etmek gerekir. Ceviz, içerdiği yağlar bakımından oldukça faydalı olsa da bu yağların fazla alınması kilo alımını tetikleyebilir. Çünkü ceviz oldukça yüksek kalori içerir. Bu yüzden günde en fazla 3 veya 4 ceviz tüketmek yeterli olacaktır.
Ancak cevizin içeriğindeki liflerin ayrıca tok tutucu özelliği olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden zayıflamak isteyen kişiler cevizin kalori miktarından korkup ondan uzak durmamalıdır. Ceviz olması gereken miktarda tüketildiğinde, bu tok tutucu özelliği sayesinde diyetteki kişilere fayda sağlayacaktır. Cevizi fazla tüketmek kilo alımına neden olmanın yanı sıra alerjiye de sebep olabilir. Bu sebeple de günlük tüketilen ceviz miktarı sınırlandırılmalıdır.
Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir?
Hindistan cevizinin faydaları oldukça fazladır. Hindistan cevizinin bilinen faydaları da şu şekilde sıralanabilir:
- Hindistan cevizi, bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde Hindistan cevizi, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
- Hindistan cevizini çiğ şekilde tüketmek boğaz enfeksiyonlarına ve bronşite iyi gelir. Özellikle tenyalar ve mikropların sebep olduğu problemleri gidermekte Hindistan cevizi tercih edilebilir.
- Hindistan cevizi, kilo vermek isteyen kişilerin de tüketmesi gereken bir meyvedir. Özellikle besin değeri açısından zengin olan Hindistan cevizi, tokluk hissi verdiği için de tercih edilir. Ancak bu konuda Hindistan cevizinin başlıca faydası, yağ yakımını arttırıcı özellik göstermesidir. Ayrıca Hindistan cevizi, vücutta enerji depolamaya fayda sağladığından da uzun süre vücudu dinç ve zinde tutar.
- Toksinleri vücuttan uzaklaştırması bakımından da Hindistan cevizi, doğal bir antioksidandır.
- Hindistan cevizi yağında olduğu gibi Hindistan cevizini normal şekilde tüketmek de saçlarda gözle görülür faydalar yaratır.
- Besin değerleri zengin olması bakımından da Hindistan cevizi, cinsel gücü artırıcı etki gösterir.
- Hindistan cevizi, cilde ve vücut derisine fayda sağlar.
- Dişleri ve kemikleri güçlü tutmak açısından da önerilen miktarda Hindistan cevizi tüketmek önemlidir. Çünkü Hindistan cevizi, kalsiyum açısından oldukça zengindir.
- Hindistan cevizi hormonları kontrol eder. Kan şekeri kontrolünü kontrol ettiğinden diyabet hastaları için de faydalıdır. Ayrıca sindirime de sağladığı faydalar bakımından Hindistan cevizi, bağırsak bozukluğu olan kişiler için de bir tür kurtarıcıdır.
- Hindistan cevizi, kusmayı ve mide bulantısını azaltıcı etki gösterir.
- Hindistan cevizi, kanseri önleyici özellikler barındırır. Özellikle kolon ve meme kanseri olan kişilerde Hindistan cevizinin faydaları görülmüştür.
- İçerdiği laurik asit sayesinde Hindistan cevizi, anne sütüne eşdeğer özellik gösterir. Uzmanlara göre Hindistan cevizi suyu, tam yağlı sütten daha besleyicidir.
- Hindistan cevizi doğal olarak bir idrar enfeksiyonu tedavi edicisidir. Bunu sahip olduğu diüretik özelliği sayesinde sağlar. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarından doğal olarak kurtulmak isteyenler Hindistan cevizi tüketebilir.
- İlerleyen yaşlardaki kişilerin en çok tüketmesi gereken besinlerden biri Hindistan cevizidir. Zengin içeriği sayesinde Hindistan cevizi, cilt sarkmalarını ve yaşlılık lekelerini önler.
- Hindistan cevizinin kendisi kadar suyu da hamile kadınlar için oldukça faydalıdır. Anne ve bebeğin bağışıklığını koruyarak enfeksiyonları ve hastalıkları önler. Ayrıca Hindistan cevizi suyu ağız gargarası olarak da kullanılabilir.
- Böbrek sağlığını da koruduğundan Hindistan cevizi tüketmek önemlidir.
- Tiroid hastaları da tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını sağladığından Hindistan cevizi tüketebilirler.
- Yapılan araştırmalarda Hindistan cevizinin kronik yorgunluğa iyi geldiği gözlemlenmiştir.
- Doğal bir mide düzenleyici olduğundan gaz sorunu yaşayanların da Hindistan cevizi tüketmelerinde fayda vardır.
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?
Hindistan cevizi, tropikal iklimde yetişen ve palmiye ağacında büyüyen bir tür meyve türüdür. Hindistan cevizi, insan sağlığı açısından birçok fayda sağlar. Hindistan cevizinin içinde yer alan beyaz etli kısım tüketileceği gibi, yağı da tüketilebilir.
Hindistan cevizi yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Hindistan cevizi yağı, alzheimer ve epilepsi hastalarına fayda sağlar. Hindistan cevizinin yağında bulunan yağ asitleri beyin için önemli olan ketonlar yaratmaya yardımcı olur. Bu ketonlar beyinde glukoz işlenmesinde yardımcı olur. Böylece hindistan cevizi yağı, beyinlerinde enerji için glukoz kullanımı azalan hastalara fayda sağlar. Ayrıca hindistan cevizi yağı epilepsi nöbetlerinin sıklığını azaltır.
- Hindistan cevizi yağında laurik asit bulunmaktadır. Bu da tip 1 diyabet hastalarına fayda sağlar.
- Hindistan cevizi yağı, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Böylece kan şekeri hastalıkları olanlara fayda sağlar.
- LDL kolesterolü zararlarıyla bilinir. Hindistan cevizi yağı içerdiği doğmuş yağlar sayesinde HDL kolesterolünü arttırır ve LDL kolesterolünün zararlarını azaltır.
- Yapılan araştırmalara göre hindistan cevizi yağı kalp sağlığı için de faydalıdır.
- Hindistan cevizi yağı iştahı azaltır ve kalori yakımını hızlandırır. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişiler beslenme listesine hindistan cevizi yağını ekleyebilir.
- Hindistan cevizi yağı diş sağlığını da koruyucu etki gösterir. Özellikle diş etleri ve çevresinde bulunan mikroplarla savaşan hindistan cevizi yağı, yine bu bölgelerde meydana gelen bakteri üremesini de engeller. Böylece ağızda kötü koku ve çürük oluşumunu önlenebilir.
- Hindistan cevizi yağı özellikle kuru ciltli kişilerin bir numaralı dostudur. Hindistan cevizi yağı, kuru cildi nemlendirdiği gibi egzama semptomlarını da dindirir. Ayrıca ciltte oluşan çatlaklar için de hindistan cevizi yağı kullanımı etkili bir çözümdür. Özellikle hamilelik döneminde çatlak oluşumu yaşayan kadınlar hindistan cevizi yağından faydalanabilirler.
- Hindistan cevizi yağı makyaj temizleyicisi olarak da kullanılabilir. Ancak uygulamadan sonra yüzü ılık suyla durulamak gereklidir.
- Hindistan cevizi yağı, saç sağlığı için çok büyük faydalar sağlar. Saçları kuru olan kişiler düzenli olarak hindistan cevizi yağı uygularlarsa daha sağlıklı görünen saçlara kavuşabilirler. Böylece saçlarda oluşan protein kaybı en aza indirilir ve saçlar güçlenir.
- Hindistan cevizinin faydalarından birisi de kemikleredir. İçerdiği yağ asitleri bakımından Hindistan cevizi yağı, kemik esnekliğini arttırır. Böylece kemiklerin etrafındaki kaslar ve dokular da güçlenir. Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayan kişiler Hindistan cevizi yağından faydalanabilirler.
- İçerdiği laurik asit bakımından Hindistan cevizi yağı, virüs ve mantarlar gibi zararlı patojenlerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Özellikle mantar enfeksiyonu yaşayanlar, ilgili bölgelere düzenli şekilde Hindistan cevizi yağı uygulayarak sorunu çözebilirler. Viral enfeksiyonlarda ise Hindistan cevizi yağı tüketmek faydalıdır.
- Hindistan cevizi yağı, sindirimi sorunlarına yardımcı olur. Özellikle irritabl bağırsak sendromu ve Crohn hastalığı gibi sağlık sorunu olan kişiler Hindistan cevizi yağından faydalanabilirler.