Bezelyede Çimlenme

Bezelyede Çimlenme

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:19
Bezelyede Çimlenme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyede çimlenme

Bezelyede çimlenme. değişik şekillerde oldukları gibi, meyve içindeki dizilişlerine göre şekil alabilirler. Böylelikle olgunlaşmamış daneleri ile olgunlaşmış daneleri arasında şekil bakımından farklılıklar vardır. Olgunlaşmamış tohumlar, genellikle yuvarlak ve köşeli olduğu halde, yer bezelyelerde ise olgunlaşmamış bezelye tohumu buruşuk ve köşelidir.

Tohumlar bakla içinde sık dizilmiş ise olgunlaşmamış taneler yuvarlaktır. Eğer sık dizilmiş ise basık veya köşeli olarak bulunmaktadır. Yuvarlak daneli olanlar genellikle konserve sanayinde aranan çeşitlerdir. Hatta dane iriliği ile fiyat arasında ilişki vardır. İri daneli çeşitler konserve sanayinde tercih edilmezler.

Bezelyede çimlenme. Yer bezelyelerinde, olgunlaşmış daneler buruşuk, olgunlaşmamış daneler ise yuvarlak ve köşelidir. Sırık bezelyelerde ise hem olgunlaşmamış hem olgunlaşmış daneler genellikle yuvarlaktır. Son olarak olgunlaşma dönemi çok sıcak geçmişse ve bitkiler iyi beslenmemiş ise sırık bezelyelerin olgunlaşmış daneleri de buruşuk ve köşeli olabilmektedir. Ayrıca bakladaki bezelye tohumu sayısı arttıkça yuvarlaklık azalır ve köşeli dane oluşur.

Bezelyede tohum rengi beyaz-sarı, sarı, sarı-pembe, sarı-portakal, sarı-yeşil, koyu yeşil ve açık kahverengidir. Bezelyede danelerdeki nişasta şekillerine bakılarak da tohumların köşeli ve yuvarlak olup olmadıkları teşhis edilebilir. Yuvarlak daneli sırık çeşitlerde nişasta şekillerinin oval, buruşuk daneli yer bezelyelerinde ise köşeli ve sivri olduğu tespit edilmiştir. Sırık bezelyelerde bulunan karbonhidratlar nişasta şeklinde, yer bezelyelerinde ise nişasta ve şeker şeklindedir. Bu özellik lezzeti önemli ölçüde etkiler. Yer bezelyelerinden yapılan konserve çok lezzetli olmaktadır. Ancak konserve suyunda bulanıklık görülmektedir.

Bezelyede çimlenme. Bezelyede koyu yeşil, yuvarlak ve küçük daneli olanlar konserve sanayinde tercih edilmektedir. Konservelik bezelyelerde daneler büyüklüklerine göre 0-1-2-3 gibi numaralanmaktadır. Rakam ne kadar küçük ise dane o kadar küçük olup kalite daha iyi olmaktadır.

Olgunlaşmış tohumların temizlik oranı % 95’in üzerinde olmaktadır. Çimlenme kabiliyetinin ise % 70’in üzerinde olması istenmektedir. Bin dane ağırlığı 100-500 gr arasında değişmektedir. Bir gramda 2-10 arasında değişen tohum bulunmaktadır. Bezelye tohumu normal koşullarda çimlenme güçlerini 4­6 yıl muhafaza eder. Çimlenme süresi iklim koşulları ve toprak yapısına bağlı olarak 5-10 gündür. Tarla koşullarında toprak sıcaklığı 9°C ve hava sıcaklığı 10-14 °C olduğunda tohumlar 2-3 hafta içinde çimlenerek toprak yüzüne çıkar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.