Bezelye Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Bezelye Yetiştiriciliğinde Gübreleme

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:18
Bezelye Yetiştiriciliğinde Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Bezelye yetiştiriciliğinde gübreleme. kendinden önce yetiştirilmiş bitkilere verilen gübrelerden faydalanmaktadır. Çiftlik gübreleri aşırı vegetatif gelişmeye neden olarak verimi düşürebilmektedir. Her şeyden önce toprak yapısına ve toprak analizleri sonuçlarına göre yapılmaktadır. Genel olarak bezelye tohumu fazla gübreleme istememektedir. Kendisinden önce yetiştirilen bitki iyi gübrelenmiş ise, daha sonra ekilen bezelye ye genelde çok az miktarda gübre verilmektedir.Bezelye yetiştiriciliğinde gübreleme. Bir baklagil olan bezelye, havanın serbest azotunu, Rhizobium leguminosarum bakterileri sayesinde, köklerinde oluşan nodozitelerde bağlamaktadır. Daha önce bezelye üretimi yapılan bölgelerde bakteri popülasyonu genellikle yeterli olmaktadır.

İlk kez üretim yapılacak bölgelerde bakteri aşılaması gerekmektedir. Ayrıca bezelye yetiştiriciliğinde gübreleme ekim öncesi verilecek azot, gelişmenin ilk döneminde nodoziteler teşekkül etmediği için faydalı olmaktadır. Maksimum azot bağlama bitkinin çiçeklenme döneminde olmaktadır. Bakla oluşumuyla birlikte nodüller de dejenerasyon başlamaktadır. Bezelye bitkisi potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Bezelye tohumu toprak fosforundan iyi istifade eder. Toprakta yeteri miktarda kireç bulunmazsa, bir miktar kireç vermek uygundur. Bu miktar takriben ilkbaharda dekara 15 -20 kg tarım kireci olmaktadır. Ancak fazla kireçlenmeden sakınmak lazımdır.

Bezelye yetiştiriciliğinde gübreleme. Fazla kireç tanelerin sert olmasına sebep olmakta ve taneler çok zor pişmektedir. Bezelye bitkisi topraktan azot ve potasyumu çok erkenden, fosforunu ise daha geç yani büyüme durumunda iken alır. Çiçeklenme zamanında gerekli olan bütün bitki besin elementlerini topraktan alırlar.
Toprağın yapısına bağlı olarak bir dekara ortalama 4-6 kg N, 4-6 kg P2O5 ve 4-6 kg K2O verilmektedir. (Akçin 1988 ve Şehirali 1988). Organik gübre verme imkanı varsa; gübreleme sonbahar sürümüyle birlikte yapılır ve dekara sürümden önce 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi verilmektedir. Fosfor ve potaslı gübrenin tamamı bezelye tohumu ekiminden 2 hafta önce sürümle birlikte toprağa karıştırılmamaktadır. Azotlu gübre ise ekimden önce verilmektedir. Bezelye topraktaki fosfordan çok iyi bir şekilde yararlanmaktadır.

Dekara; Ekimle birlikte

 

  • 3-4 kg  N
  • 8-10 kg  P
  • 20  kg  K verilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP