Soğana Hangi Gübre İyi Gelir?

Soğana Hangi Gübre İyi Gelir?

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:29
Soğana Hangi Gübre İyi Gelir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğana Hangi Gübre İyi Gelir?

Soğana hangi gübre iyi gelir? Organik gübrelere karşı oldukça hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Çiftlik gübresinin yetiştirme esnasında verilmesi, pek çok zararlının üremesine ve soğanlarda zararlı olmasına neden olmaktadır. Bu sebeple, çiftlik gübresi, soğan tohumu yetiştiriciliğinden önceki dönemde verilmesi gerekmektedir.  Büyüme ve gelişmesi için, azot, fosfor ve potasyum gibi gübreler verilmesi önemli gübreler olmaktadır.

Hafif bünyeli, bitki besin elementlerince noksan olmayan humusça zengin kumlu –tınlı toprakları sever. Ayrıca toprak asitliğine hassas olduğundan toprak pH’sı 6-6,5 olmalıdır. Soğan yetiştiriciliğinde münavebe gerekmektedir. Üst üste aynı tarlada soğan yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri serin karasal iklimi sever, yağışlı bir ilkbahar mevsimi ister. Ayrıca baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olmasını ister.

Soğana hangi gübre iyi gelir? Dekardan 4 veya 6 ton baş soğan alabilmek için dekara 15 kg saf azot, 10 kg saf fosfor ve 15 kg saf potasyum verilmesi gerekmektedir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun  yarısı ekimde taban gübresi olarak verilmesi uygun olmaktadır. Ancak, kalan azot ve potasyumlu gübrelerin bir kısmı ekimden 1 ay sonra, diğer kısmı da baş oluşturma döneminde verilmesi gerekmektedir. Ayrıca potasyum gübrelerinden büyüme ve gelişmesi için verilmesi gereken potasyum gübreleri mutlaka uygulanması gerekmektedir.

Soğan tohumu verilmesi gereken en iyi gübreler potasyum sülfat gübresi olmaktadır. Kirli beyaz renkli kristal parçacıklar yapısına sahip olmaktadır. Potasyum nitratı az olan topraklarda kullanıldığında önemli oranda ürün artışı olmaktadır. Bitki potasyum sülfattaki potasyumdan kolayca yararlanmaktadır. Potasyum sülfatın etkisi çabuk olur ve yağmur,  sulama suları ile yıkanması hızlı olmaktadır. Ancak, granül yapıda, açık gri veya kirli beyaz renkte olmaktadır. Don ve kuraklığa karşı bitkinin dayanıklılığı artmaktadır. Organik maddeler açısından fakir, kumlu topraklara potasyum sülfat verilmesi gerekmektedir.

Soğana hangi gübre iyi gelir? Potasyum nitrat gübresi, suda tamamen eriyen, bitkiler için çok önemli iki besin maddesini taşıyan, verim ve kalite arttırıcı bir gübre olmaktadır. Soğan tohumu na bitkiler tarafından tercih edilen Azot ve  Potasyum verilmesi gerekmektedir. Ancak, topraktan, yapraktan ve sulama ile birlikte uygulanması gerekir. Çünkü, suda çabuk ve tamamen erir, bütün sulama sistemlerinde kolayca kullanılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı yaprak ve damla sulama gübresi olarak da geniş miktarda kullanılır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP