Mibzer İle Yonca Ekimi Nasıl Yapılır

Mibzer İle Yonca Ekimi Nasıl Yapılır

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:41
Mibzer İle Yonca Ekimi Nasıl Yapılır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mibzer İle Yonca Ekimi Nasıl Yapılmaktadır

Mibzer ile yonca ekimi nasıl yapılmaktadır? Serpme ve sıraya ekim şeklinde yapılmaktadır. Serpme ekimlerde her dekar için 8 kg atılmaktadır. Mibzerle sıraya ekimde ise dekara 7 kg kullanılması yeterli olmaktadır. Sıra arası yağışlı yerlerde 15-20 cm, kuru bölgelerde ise 30 cm olmaktadır.

Yonca tohumu ekim derinliği toprağın yapısına bağlı olarak 2-3 cm olması uygundur. Ayrıca yonca tohumu ebadı küçük olduğu için ince kum ile karıştırılarak ekim işlemleri yapılabilmektedir. Tohumlar çok derine ekilirse çıkışları zor olacaktır.

Mibzer ile yonca ekimi nasıl yapılmaktadır? Kurak ve yarı kurak iklimlere uygun bir bitkidir. Yoncanın gelişim mevsiminin uzunluğu, yılda birden fazla hasat edilmesi ve hızlı büyümesi diğer kültür bitkilerine oranla suya daha fazla ihtiyaç duymasına sebep olmaktadır. Yonca tohumu su ihtiyacı, iklime, bulunduğu fizyolojik devreye, toprak yapısına, arazinin eğimine ve bunun yanında taban suyu düzeyine göre değişiklik göstermektedir.

Mibzer ile yonca ekimi nasıl yapılmaktadır? Alçaktan yapılan yonca tohumu biçim işlemlerinde yeni sürgünler zarar görmektedir. Yüksek biçim uygulanırsa da ürün gereksiz yere tarlada bırakılmış olacaktır. Bu sebeple biçim yüksekliği yerden 5-10 cm olması uygundur. Ancak kıştan önce yapılan son biçimlerde biçim yüksekliği yerden 15-20 cm olmaktadır. Bu şekilde yoncanın kışı daha güvenle geçirmesi ve ilkbaharda rahat bir gelişme göstermesi sağlanmaktadır. Ayrıca normal şartlar altında bir biçim işleminde 1 dekar yoncadan 1-1,5 ton yaş, 250-500 kg kuru ot alınabilmektedir. Kuru koşullarda 2-3 defa, sulu koşullarda ise 6-8 kez biçim işlemi yapılabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP