Kabak Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde

Kabak Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:27
Kabak Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabak Yetiştiriciliği

Kabak Yetiştiriciliği.  Gelişme dönemlerinde ılıman iklim koşullarını seven kabak, mahsule yatma döneminde ise sıcağı sevmektedir. Soğuklarda çok çabuk zarar görmektedir. Bununla birlikte kabaklar aynı şekilde yüksek sıcaklıklardan da hoşlanmazlar. yapılırken ışığa önem verilmelidir. Kabaklar ışıktan haz duyan bir bitkidir. Gölgeli alanlardan hoşlanmaz. Aynı zamanda gölgeli alanlar kabak tohumu , narin bir yapı kazandırırken bitkinin dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalmaktadır.

Kabak Yetiştiriciliği. Vegetasyon süresi yazlık kabak çeşitlerinde  100 gündür. Bu süre kışlık çeşitlerde ise 180-200 gün kadar olmaktadır. Uzun süreli görülen kuraklık ve bununla beraber aşırı nem kabakta mantari hastalıklara sebep olmaktadır. Toprak isteği çok seçici olmayan kabak tohumu , çok ağır ve kumlu toprakları sevmezler derim, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi organik ve mineralce zengin tınlı topraklarda en iyi mahsul ve tohum alınmaktadır.

Havalar ısındıktan sonra toprağa kabak ekim dikim işlemi ile başlamaktadır. Ayrıca dikkate alınan iklim iklim şartları ve üretim zamanı ile birlikte toprak işleme yapılmaktadır. Ekim  dikim işleminden önce bir ya da iki kez toprak işleme yapılmalıdır. Özellikle erkenci kabak yetiştiriciliği genellikle yazlık kabak çeşitleri ile yapılarak açık tarla koşullarıyla beraber serada da olmak üzere fideler yerlerine alınır.

Doğrudan kabak tohumu ekimi ile yapılan yazlık kabak üretiminde ekime toprak sıcaklığının 15°C’yi  bulması ile başlanmaktadır. Sıra üzeri mesafesi 60-80 cm olacak şekilde her ocağa 2-4 tohum olacak şekilde ekilmektedir. Fakat kışlık kabak çeşitlerinde durum farklıdır. Ayrıca kışlık çeşitlerin çok dallanması ve fazla boy atması sebebiyle sıra arası 250-300 cm, sıra üzeri 60-140 cm olacak şekilde ocakvari ekim yapılmaktadır.

Kabak Yetiştiriciliği. Bitki toprak yüzeyine çıktıktan sonra 3-4 yapraklı hale gelmeleriyle yabancı otları ayıklamak için çapalama yapılmaktadır. Çapa işlemi toprağı havalandırmak için de yapılmaktadır. Ayrıca kurak geçen hava şartlarında aşırı olmamak koşuluyla sulama işlemi yapılmalıdır. Suyu çok seven kabak tohumu  için sulama işlemi mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak faydalıdır. Kabak üretim sürecinde  yabancı otla mücadele oldukça önemlidir.

Çapa işlemiyle yapılan kültürel mücadele toprağında havalanması için oldukça iyidir. Bu ürünlerde görülen en önemli hastalıklar  külleme, mildiyö, kabak mozaik virüsü, fasarium’dur. Zararlılar ise nematod, kırmızı örümcek, trips ve afitlerdir. Bu çeşitler için en uygun hasat büyüklüğü çeşidin normal halinin 1/3’ünü aldığı ve 10-25 cm uzunluğa ulaştığı zamandır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP