Bezelye Yetiştiriciliği

Bezelye Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:26
Bezelye Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştiriciliği

Bezelye Yetiştiriciliği. Serin iklim sebzesidir . Dolayısıyla donma noktasına yakın olan düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türüdür. Bu yüzden havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme gösterirler . Fakat sıcak ve kuru havalardan hoşlanmazlar. Bununla birlikte bezelye tohumu yetiştirilme dönemi süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması gerekir.

Üstelik çimlenme döneminde topraktaki yüksek rutubet tohumun çürümesine neden olur. Özellikle ekim için toprak sıcaklığı 7-8°C olmalıdır. Bezelye tohumunda çimlenme 2°C de olsa da bunun yanında çimlenme çok yavaş olur. Sonuçta gelişme dönemlerinde ise yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenmeden hoşlanmaz. Bu dönemde rutubet ve serin ortam ister.

Bezelye Yetiştiriciliği. Bezelye tohumu çimlenmesi için en uygun sıcaklıklar 15-18°C arasındaki sıcaklıklardır. Gelişme döneminde meydana gelen yüksek sıcaklık ve kuraklık bitkinin tüm gücünü generatif aksanlarında enerjinin faza harcamasına neden olur. Bitki bodur kalır ve meyveler normal büyümez . Çabuk ve zoraki olgunlaşma sorunlarıyla verim ve kalitede çok büyük kayıplar oluşur. Gelişme dönemlerinde ise toprak yüzeyine yatan bitkilerde mantari hastalıklar büyük zararlar neden olur. Ürünün pazarlanamaz hale gelmesine neden olurlar.

Toprak isteği bakımından seçicidir bir bitkidir. Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Ağır ve killi topraklardan hoşlanmaz. Çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda tohumlar iyi çimlenme göstermez . Toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasını önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Bezelye Yetiştiriciliği. Bezelye Tohumu ekimi bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak değişmektedir. İlk olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar tohum ekimi yapılmaktadır. Ülkemizde bezelye tohum ekimi genellikle Şubat ve Mart aylarında yapılmaktadır. 30 Kasıma kadar sonbahar çeşitleri, Şubat ayından 15 Marta kadar erkenci çeşitler ekilir. Nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitlerin ekimi yapılır.  15 Nisandan sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmaktadır. Ekim şekli ve ekim aralıkları çeşit özelliğine bağlı olarak . İşletme büyüklüğüne ve değerlendirilme şekline göre değişiklik gösterir. Hasadın elle yapıldığı işletmelerde .

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP