Siyah Havuç Çeşitleri

Siyah Havuç Çeşitleri

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:31
Siyah Havuç Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyah Havuç Çeşitleri

Siyah Havuç Çeşitleri.  Havuç kökü sebze olarak kullanılan bir bitki grubuna girmektedir. Yaprakları çok parçalı, çiçekleri ise şemsiye biçiminde bir arada, küçük, beyaz ve sık bir yapıya sahip olmaktadır. Siyah havuç tohumu toprak istekleri, derin yumuşak ve kumlu topraklarda iyi yetişmektedir. Silindirik şekilli, kök ucu küt, düzgün yüzeye sahip, mor renkte bir havuç çeşidi olmaktadır.

Siyah Havuç Çeşitleri.  Meyveler 15-25 cm uzunluğunda ve 2-3 cm çapında olmaktadır. İlkbahar ve sonbahar aylarında Mayıs – Ağustos aylarında siyah havuç tohumu ekimi yapılmaktadır. Ancak, ekim derinliği, 1-1,5 cm olarak yapılmaktadır. 2 veya 3 cm 3 ay sonra hasat yapılmaktadır. Sıra üzeri, 5 veya 10 cm olarak ekim yapılmaktadır. Sıra arası ekim mesafesi, 25-35 cm olarak ekim yapılmaktadır. Çimlenme günü, 10 güne yakın bir günde çimlenme sağlanmaktadır. Olgunlaşma ve hasada gelme süresi, 70 ve 120 gün olmaktadır. Kasım ve Aralık aylarında hasat edilmektedir.

Özellikle düzenli olarak sulanan nemli toprakları çok sevmektedir. Hafif kumsal topraklara tohum ekimini yapmak gerekmektedir. Sürekli hasat almak isteniyorsa  2 – 3 haftada bir ekim yapmak gerekmektedir. Yavaş yarayışlı kompost hayvan gübresi ve organik gübreler toprağa verildiği takdirde ürün ve verim artmaktadır.

Siyah Havuç Çeşitleri. Ekimi yapılırken dikkat edilecek hususlar, toprak hazırlığı iyi yapılmaktadır. Doğal çeşitler için mutlaka çapa yapılması gerekmektedir. Çünkü, havuçlar kök bitkisi olduğu için toprakla direk olarak temas halinde olmaktadır. Ancak, geç ilkbaharda ekim yapılmaktadır. Ancak siyah havuç tohumu  ekim derinliği 1-1,5 cm arasında olması gerekir. 25-30cm sıra arası, 5-10 cm sıra üzeri ekim yapılabilir. 600-800 gr tohum atılması gerekmektedir. Ayrıca havuçlar normal iriliklerini aldıkları vakit, köklerin fazla sertleşmesine meydan bırakmadan hasat edilmelidir. Havuçların kolayca topraktan çıkarılabilmesi için bir gün önceden sulanması çok faydalıdır.

Dikkatli bir şekilde hazırlanarak inceltilen toprağa mibzer yardımıyla yapılmakta olduğu belirtilerek başlanmaktadır. Böylece derinliği ise 2,5 – 3 cm arasında olup 600-800 gr/da tohum atılmaktadır. Böylece ekimi gerçekleşen tohum miktarı sıra arası 25-40 cm lik aralıkla gider. Sıra üzeri ise, 5-12 cm arasında değişmektedir. Havuç, 10°C nin üzerindeki sıcaklıklarda çimlendiği bilinmektedir. Bu nedenle toprak sıcaklığının 10°C nin altında olmasında tohum çimlenmemektedir. Aynı zamanda ise çimlenme toprak ısınana kadar uzamaktadır. Havuç tohumu zarar görmeden uzun bir süre toprak altında kalabilmekte ve şartlar uygun olunca ise çimlenmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP