Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayısın Tarihi Gelişim Süreci

Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayısın Tarihi Gelişim Süreci

ABONE OL
Temmuz 29, 2023 16:42
Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayısın Tarihi Gelişim Süreci
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADNAN DENİZ
EĞİTİMCİ/YAZAR

Sanayi devrimi ile ilk defa üretimde makine ve işçi kullanımı artmaya başladı. Tabiî ki, bununla birlikte işçi hakları ön plana çıktı. Çünkü üretimde asıl rol işçilerin eline geçti. İlk dönemlerde işçiler 14–16 saat arasında çalıştırılıyordu. Gösteriler, izinler, sendikal haklar Yasaklanmıştı.

Zaman içerisinde sendikalar kurulmaya başlandı. İşçiler artık birlikte hareket etmeye başladılar. Kendilerine güvenleri ve güçleri arttı. Ekonomik ve siyasi durumlarını iyileştirmek için mücadeleye başladılar. İlk bir mayıs düşüncesi1856″da Avusturyalı işçilerden ortaya çıktı.2.enternasyonal(uluslar arası işçi kongresi)1889 da Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs birlik ve dayanışma günü olarak kabul edildi.

İstanbul”da 1912 de ilk defa bir mayıs kutlamaları gerçekleşti. Türkiye”de 1923 yılında yasal olarak 1 Mayıs işçi bayramı olarak kabul edildi.1935″ e kadar yasaklanan kutlamalar,1935 de karşımıza bahar ve çiçek bayramı olarak çıkmaktadır.1976 yılından 1978 “e kadar olaylı bir şekilde ölümlerin olduğu kutlamalarda 34 kişi öldü. Milli güvenlik konseyi tarafından 1981 de tatil olmaktan çıkarıldı.1989–1996 yılları arasında 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan 1 Mayıs kutlamaları 2005″e kadar tekrar yasaklandı.2006–2007 arasındaki kutlamalarda ise 1 kişi öldü.2008 yılında emek ve dayanışma günü olarak kutlanması kabul edilen 1 Mayıs,22 Nisan 2009 “da TBMM Kabul edilen bir yasa ile tatil edildi.

Dünya”da 148 ülkede 1 Mayıs”ı ülkeler tatil etmiş,28 ülkede ise 1 Mayıs günü bayram olarak kutlanmaktadır. İşçilerin amaçları, işçi haklarının elde edilmesi ve insanca bir hayatı idame ettirmektir. Öyleyse bunda herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir.

Nedir 1 Mayısı sakıncalı kılan şey? Nedir bu kadar olay ve ölümler? Gayet basit. İşçiler dışında bütün terör örgütleri 1 Mayısı kullanmaktadır. Hatta daha da ileri işçileri kullanmaktadırlar. İyi niyetli hak arama mücadelesine yasal süreçler dâhilinde kimse söz söylemez. Ama işçilerin içerisine girip provokasyonlara gelen terör gurupları ülkenin huzurunu bozmaktadır.

Şu andan itibaren 1 Mayıs Resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Bence iyi”de edilmiştir. Çünkü Taksim meydanını hedef seçen terör grupları işçileri kullanarak kendilerine zemin aramak istemektedirler. Sendikaların amacı işçinin haklarını gündeme taşıyıp işçi problemlerini çözmek olmalıdır. İllada Taksim Meydanı diye direterek, olaylar çıkarmaya çalışanları tarih affetmeyecektir. Taksim Merkezi bir yerdir ve insanların çoğunluğunun bulunduğu, öğrencilerin geliş-gidiş alanlarındandır. TBMM, bu kararı ile isabetli bir iş yapmıştır. Bundan sonrası işçi sendikalarının ve işçilerimizin sağduyusuna kalmıştır. İnşallah bu sağduyu herkese hâkim olacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.