Topak Patlıcan Özellikleri. Patlıcan tarımı genel patlıcan yetiştiriciliğinde benzerdir, sadece şekil ve renk olarak farklılıklar göstermektedir. Patlıcan killi topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Topak patlıcanlar daha yuvarlak bir yapıya görünüme sahip olmaktadır. Yetiştiricilik olarak tarımı aynı olmaktadır ve iklim özellikleri, toprak yapısı olarak farklılıklar göstermektedir. Şubat- mart aylarında topak patlıcan tohumu ekimi yapılmaktadır.
Topak Patlıcan Özellikleri. Sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 60-70 cm arasında ekimi yapılmaktadır. 1 dekar alana yetecek fide için ihtiyaç duyulan miktarı yaklaşık 15 gr civarında tohum atılması gerekmektedir. Ekimi genel olarak 15 nisanda yapılmaktadır. Genel olarak şu şekildedir : erkenci, siyah yarı topak patlıcan çeşididir, verimi yüksektir, soğuğa dayanıklı çeşit olmaktadır. Orta iriliktedir, raf ömrü uzundur ve meyve ağırlığı değişmekle birlikte ortalama meyve 200 veya300 gr olarak gelişim göstermektedir. Toprak seçiciliği yüksek olan bir bitki grubuna girmektedir. Ancak, ekim yapılacak araziye dekara 5-8 ton yanmış hayvan gübresi verilmesi gerekmektedir. Bu şekilde, verim ve kalite oranı artmaktadır.
Topak patlıcan tohumu ekiminde büyük bir çoğunlukla masura usulü sulandıklarından dolayı dikim tek veya çift sıralı olarak masuraların boyun noktalarına yapılmalıdır. Bu amaçla pratikte çoğunlukla 0,40-0,50 m genişliğinde tek masuralar hazırlanmalıdır.
Topak Patlıcan Özellikleri. Sıra araları, çeşidin gelişme kuvvetine ve toprak durumuna göre 0,70-1,00 m arasında değişir. Sıra üzerinde ise genellikle 0,50-0,60m mesafe bırakılmalıdır. Patlıcan meyveleri; uzun ince, sivri uçlu, uzun silindirik, küt veya sivri uçlu, uzun yumurta, yuvarlak, basık yuvarlak şekilde olabilmektedir. Meyve uzunluğu çok değişiktir. Ortalama 20-30 cm’dir. Meyve çapı yuvarlak çeşitlerde 8-12 cm’ dir. Meyve ağırlığı 50-400g’dır.
Topak Patlıcan fidelerinin dikim zamanı bölgenin ilkbahar donlarının sona ermesine bağlıdır bu yüzden ilkbahar son donlarının uzun yıllar ortalamasına bağlı olarak dikim gerçekleşmektedir. Can suyu verildikten sonra 15- 20 gün su verilmemelidir. Çiçeklenme döneminde sulamaya dikkat etmek gerekmektedir. Topak patlıcan tohumu ahır ve ticari gübreleri seven bir bitkidir. Sonbaharda patlıcan tarlasına dekar başına 5-6 ton yanmış ahır gübresi verilmektedir. Ahır gübresine ek olarak ticaret gübresi verilmektedir. 8-12 kg azot, 8-10 kg fosfor ve 8-10kg potasyum verilmektedir.