Hindistan cevizi yağı, “Yalnızca yiyebileceğin şeyleri vücuduna sür” felsefesini benimsemiş kişiler için vazgeçilmez nitelikte bir ürün. Sağlık açısından son derece yararlı olmasının yanı sıra cilt ve saç bakımı için de mükemmel sonuçlar yaratıyor.
Tropikal iklim kuşağındaki ülkelerde geleneksel olarak, Batılı ülkelerde ise faydaları pek çok bilimsel araştırmayla kanıtlandıktan sonra sağlıklı yaşam trendlerinin yeni yıldızı haline geldi.
Biz, herhalde ülkemizde yaygın şekilde yetişebilen bir bitki olmadığından biraz geç keşfettik. Olsun, geç olsun güç olmasın. Haydi başlayalım!
Hindistan cevizi yağının ilk mucizesi, vücutta kolayca depolanmaması. Üstelik insülin üretimini artırarak kan şekerini dengeliyor, metabolizmayı hızlandırıyor ve kaliteli enerji sağlıyor.
Tüm bu özellikleri sayesinde de diyetlerin vazgeçilmezi haline geliyor. Özellikle yüksek ısıda pişirilenler başta olmak üzere her tür yemek ve tatlıda kullanmanız mümkün.
Patlamış mısırı da bu yağla yapabilirsiniz. Dahası, beynin ana besini olan glikozun üretilmesini de olumlu etkilediğinden zihinsel enerjiyi yükseltiyor.
Yemekleri Hindistan cevizi yağıyla yapma fikri sizi cezbetmiyorsa, sabah kahvenize bir tatlı kaşığı ekleyerek de günlük olarak tüketebilirsiniz. Bu tarif, özellikle ofis çalışanları ve zihinsel işlerle uğraşan insanlar arasında oldukça popüler.
Ayrıca kahvaltıda yulaf ezmesi ya da mısır gevreği tüketiyorsanız, bunlara da bir tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz.
Kulağa, her zaman duyulan boş bir vaat gibi gelebilir. Ama öyle değil. Saçlarınız güneşten ya da boya, röfle gibi işlemler yüzünden hasar görmüş ve kurumuşsa, Hindistan cevizi yağı saç maskesi olarak görevini mükemmel şekilde yerine getiriyor. Aşağıda, farklı saç tiplerine göre birkaç farklı maske tarifi bulabilirsiniz.
Normal – kuru saçlar için maske
Saçlarınız omuz hizasında ise 5 yemek kaşığı, daha uzunsa 8-10 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı yeterlidir. Saçlarınız kuruyken köklerden uçlara kadar ellerinizle iyice yedirerek sürün. Saçınızın durumuna göre 1-3 saat arası bekletip her zaman yıkadığınız şekilde şampuanlayıp durulayın.
Aşırı hasar görmüş ve yıpranmış saçlar için maske
Yine, omuz hizasındaki saç için 5 yemek kaşığı, daha uzun saç için 8-10 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı yeterlidir. Etkisini artırmak için 1-2 yemek kaşığı Shea yağı, 5-8 damla badem ya da susam yağı ekleyebilirsiniz. Elleriniz yardımıyla köklerden uçlara kadar saçınızı bu karışıma iyice bulayın. Bonenizi takın, yastığınıza havlu serin ve karışımı saçınızda 1 gece beklettikten sonra şampuanla yıkayın. Daha ilk seferde farkı göreceksiniz.
Zor açılan saçlar için saç kremi
Saçlarınızın banyoda bile taranması ve açılması zorsa, saç uzunluğunuza göre uygun gördüğünüz miktarda yağı aynı saç kremi gibi kullanın. Dilerseniz, en sevdiğiniz saç kreminize uygun miktarda yağı ekleyebilir ve bu şekilde kullanabilirsiniz. Ahşap bir tarak kullanmayı unutmayın.
Kıvırcık ve kabarık saçlar için yatıştırıcı
Saçınız çok kıvırcıksa ve/veya kurutunca çok kabarıyorsa, Hindistan cevizi yağını yatıştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Saçınız nemli ya da kuruyken uygulayabilirsiniz. 2 işlem farklı sonuçlar doğuracaktır. Deneyip, hangi sonucun daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz. Ayrıca saçınız çok kıvırcık değil yalnızca dalgalıysa aynı işlemi, buklelerinizi belirginleştirmek için de uygulayabilirsiniz.
Göz çevresi ve ağız kenarında oluşan ince çizgiler halindeki kırışıklıklara, yüz temizlendikten sonra sürülmelidir. Düzenli uygulandığında, yoğun nemlendirme etkisi sayesinde kırışıklıkların görünümünün hafiflediğini görebilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı, ölü derilerin atılmasını ve saç köklerinin nemlenmesini sağladığından düzenli uygulandığında kepek sorununu tamamen ortadan kaldırır. Banyo öncesinde saç köklerinizi Hindistan cevizi yağıyla iyice ovun. 1-3 saat beklettikten sonra yıkayın.
Uzun süreli kullanım için, cam bir kavanoza 10 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 10’ar damla greyfurt, limon ve ardıç yağı ekleyin. Bu karışımı bitene kadar her banyo sonrasında sorunlu bölgenize masaj yaparak sürün. Yağın etrafa bulaşmaması için pamuklu kıyafetler giyin. Cildinizin görünümü daha ilk kullanımdan itibaren değişecektir. 3 ayın sonunda kalıcı etkilerini fark edeceksiniz. Karışımı selülit ya da çatlak sorununuz olmasa da nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.
Vücut tüylerinizi jiletle almak için kullandığınız (saç kremi, losyon, banyo jeli vs.) ürüne birkaç çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyin. Yeni tüyler çıkarken, köklerinin sert olmadığını göreceksiniz ve yaşadığınız batık sorunları da gittikçe azalacak.
Hindistan cevizi yağı, antienflamatuar ve antibakteriyel etkilere sahiptir. Yani iltihaplar ve bakterilerle savaşır. Bu nedenle sivilcelere, aknelere kuruyana kadar rahatlıkla sürülebilir. Üstelik sivilce ve akne izlerini de hafifletir. Tabii kabuklarını koparmamayı, sürekli elinizle oynamamayı başarabilirseniz.
Ayrıca, cildin nem dengesini korumasını da sağlar.
Kuru ciltler için peeling
Özellikle kuru bir cilde sahipseniz, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağına yarım yemek kaşığı çekilmiş kahve, esmer şeker, yulaf ezmesi, tuz ya da karbonat seçeneklerinden birini karıştırarak peeling elde edebilir, ister yüzünüz ister tüm vücudunuz için kullanabilirsiniz.
Çatlamış dudaklar için balm
Sıcak, soğuk ya da hastalık nedeniyle oluşan dudak kuruma ve çatlamalarında yağı doğrudan parmağınızla dudağınıza yedirerek sürün. Yatmadan önce sürerseniz, sabaha, oldukça nemlenmiş dudaklarla merhaba dersiniz
Hindistan cevizi yağı, ciltteki kiri olduğu gibi makyaj ürünlerini söküp atmakta da oldukça iyidir. Yüzünüzün makyajlı olan herhangi bir bölümüne eliniz ya da pamuk yardımıyla bu yağı yedirin ve ardından sıcak suya batırılıp sıkılmış pamuklu bir bez ya da pamuk yardımıyla silin. Son kalıntıları da temizlemek için yüz yıkama jelinizi kullanın. Cildiniz temizlenecek ve bir sonraki makyaja kadar nemli kalacak..
Manikür ve pedikürünüzde yumuşatıcı etkisi nedeniyle kütiküllerin yani tırnak diplerindeki ölü derilerin geriye atılıp tırnak makasıyla kesilmesi işlemi için de oldukça yararlıdır.
Hindistan cevizi yağının, kas ve eklem ağrılarıyla birlikte romatizmal ağrılara da iyi geldiği çalışmalarla sabit. İhtiyaca göre uygun miktardaki ürüne, birkaç damla lavanta ya da nane yağı da ekleyebilirsiniz. Özellikle spor sonrasında yorulmuş kasların dinlenmesi için oldukça ideal bir ürün.
Son dönemde piyasada satılan diş macunlarının, içerdiği bazı maddeler nedeniyle özellikle çocuklar için tehlike oluşturduğu biliniyor. Hindistan cevizi yağına karbonat, okaliptüs veya nane yağı ekleyerek kendi diş macununuzu yapabilirsiniz.
Önemli! Hindistan cevizi yağı alırken organik ve soğuk sıkma olmasına ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edin. Bu yağ, 24 derecenin altında katı haldedir, 24 derece üstünde ise sıvı halde bulunur. Yani hava değişimine göre katılaşabilir ya da sıvı halde olabilir. Piyasada satılanlardan almak istemezseniz, Hindistan cevizi alıp, kabuğundan ayırdıktan sonra içteki beyaz kısmını mutfak robotunda çekerek de evinizde bu yağı elde edebilirsiniz.
Şifa olsun!