TÜRKEŞ MANGA
KozanBilgi.Net İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni
Yine bir gece yarısı, yine o tanıdık huzursuzluk… “Bu gece benzine 80 kuruş zam gelecekmiş” haberi düştü ajanslara. Artık şaşırmıyoruz, tepki bile veremiyoruz; sadece o 80 kuruşun zincirleme bir reaksiyonla soframızdaki ekmeğe, bindiğimiz otobüse ve aldığımız her nefese nasıl yansıyacağını hesaplıyoruz.
Mesele sadece deponun kaç liraya dolduğu değil. Mesele, her zam haberiyle birlikte genişleyen o belirsizlik çukuru. 80 kuruşluk bir artış, nakliye maliyetlerinin artması, lojistik masraflarının katlanması ve nihayetinde çarşı-pazardaki her etiketin yeniden yazılması demek.
Lojistik Çıkmazı: Üreticiden tüketiciye giden yol her geçen gün daha maliyetli hale geliyor.
Psikolojik Eşik: Artık zamların “rutin” hale gelmesi, toplumun ekonomik refah algısını zedeliyor.
Alım Gücü: Maaşlar yerinde sayarken, akaryakıt tabelasındaki rakamların maraton koşucusu gibi hızlanması adaleti sorgulatıyor.
Akaryakıt istasyonlarında gece yarısından önce oluşan o kuyruklar, aslında bir tasarruf çabası değil; bir çaresizliğin fotoğrafıdır. Üç-beş lira kâr etmek için beklenen o dakikalar, insanların vaktinden ve enerjisinden çalınan koca bir ömürdür.
Sonuç olarak; ekonominin çarklarını döndüren temel enerji kalemine gelen her zam, aslında vatandaşa kesilen yeni bir fatura niteliğindedir. 80 kuruş belki küçük bir rakam gibi görünebilir ama sarsılan güven ve daralan bütçeler karşısında bu yük artık taşınamaz bir hal almıştır.
“Benzin zammı sadece araç sahiplerini değil, tarlasını süren çiftçiyi, mal taşıyan kamyoncuyu ve nihayetinde tabağındaki yemeğin hesabını yapan herkesi vurur.”
1
CHP Adana Milletvekili Aday Adayları 2023 Tam Liste!
2
Özgür Özel’e Saldırıya Seyhan Meclisinden Ortak Tepki
3
AK Parti Adana Milletvekili Aday Adayları 2023 Tam Liste!
4
Adana’ya İklim Değişikliği Eylem Planı Geliyor
5
“Hakkımız” İse Talep Ediyoruz! Gaziköy İlçe Olmalı, Kozan’ımıza Vilayetlik Hakkı Verilmeli