Ömer Lekesiz 1958’de Akdağmadeni/Yozgat’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yozgat’ta tamamladı (1976). Ankara Meslek Yüksekokulu Kamu Sevk ve İdaresi Bölümü’nü bitirdi (1979).
Ankara’da Yem Sanayi Türk A.Ş.’nde iki dönem, memur, şef ve ticaret müdürü (1976-1982; 1987-1993), Kırıkkale Üniversitesinde daire başkanı ve genel sekreter yardımcısı (1993-1998), Kırıkkale, Mersin ve İstanbulda özel kuruluşlarda yönetici olarak çalıştı (1982-1987; 1998-2009); şimdi Kadıköyü’nde kendisine ait bir sahaf dükkânını (Sahaf Kebikeç) işletiyor (2009).
Kayıtlar (Kasım 1990-Haziran 1995), Hece [1] (Ocak 1997 →) ve Hece Öykü (Şubat 2004 →) dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Net ortamında Edebistan.com (Temmuz 1999 →) [2] adlı elektronik dergiyi kurdu, editörlüğünü üstlendi (1999). Kanal7’de Sözgelimi adlı haftalık kültür-sanat-edebiyat programını hazırlayıp sundu (2003-2004). Halen Yeni Şafak [3] gazetesinde köşe yazıları yazıyor ve Yeni Şafak Kitap Ekinin yayın danışmanlığını yapıyor (2006 -).
Edebiyat hayatına, Mavera dergisinin 67. sayısında (Haziran 1982) yayımlanan bir yazısıyla başladı. Eleştiri, öykü, deneme, inceleme yazıları ve söyleşi’leri, kurucuları arasında yer aldığı dergilerin dışında Yedi İklim, İlim ve Sanat, Yom Sanat, Dergâh, Kafdağı, Düzyazı Defteri, İmge Öyküler, Eşik Cini, Varlık dergileriyle, Zaman, Vakit, Yeni Şafak gazetelerinde, Zaman Kitap Zamanı ve Yeni Safak Kitapta yayınlandı.
Yeni Türk Edebiyatında Öykü adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2001 Yılı Edebi Tenkit Ödülünü kazandı.
Eserleri
* Mimlerin Abecesi (İnsan Yayınları, İstanbul 1995) Mimlerin Abecesi, Esendal, Süleyman Nazif, Tanpınar, Nazım, Ahmet Mithat, Kafka, Eliade, Roussel, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Necip Fazıl Kısakürek üstüne yazılarla, edebiyatla ilgili denemeler ve polemik yazılarından oluşmaktadır.
* Hasan Aycın Çizgilerinden Örneklerle Çizgi Sanatında Dil ve Mesaj (YediGeceKitapları, İstanbul 1995; 2. Baskı: Hece Yayınları, Ankara 2003) Bu kitap, resim, çizgi sanatı ve karikatür çevresinde dil, düşünce, anlam, çizgi dili, simge, görüntü, görme, imge ve paradoksallık kavramları eşliğinde Hasan Aycın çizgilerini teknik ve anlamsal planda okuma çabasını içermektedir.
* Sevgilinin Evi / Ev-Kabe Simgeciliği Üzerine Bir Çözümleme (YediGeceKitapları, İstanbul 1997; 3. Baskı: Selis Kitaplar, İstanbul 2006) Sevgilinin Evi, ev imgesinden hareketle tapınakların ve Kabenin kültürel hayatımızdaki yeri üstüne imge, simge, mit, rit kavramlarının örnekleriyle birlikte okunması yönünde yapılmış bir incelemedir.
* Şirazeden Şirazeye (Timaş Yayınları, İstanbul 1997) Şirazeden Şirazeye şiir, roman, öykü, ve çeviri kitaplar üstüne yazılarla, deneme ve değini yazılarından oluşmuştur. Refik Halit Karay, Halide Edip Adıvar ve Halit Ziya Uşaklıgil üstüne üç inceleme yazısı da bu kitapta yer almıştır.
* Öykü İzleri (Hece Yayınları, Ankara 2000) Bu kitap öykü kuramıyla ilgili beş yazıyı, ana hatlarıyla Cumhuriyet dönemi Türk öykücülüğü üstüne ve buna bağlı olarak Halit Ziya Uşaklıgilden, Nazan Bekiroğluna 79 öykücü hakkında genel değerlendirme yazılarını ve ayrıca Hüseyin Su, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Fatma Karabıyık, Nazan Bekiroğlu ve Melek Paşalının öykü kitapları üstüne eleştirileri içermektedir.
* Yeni Türk Edebiyatında Öykü – Öykücüler ve Öykü Anlayışları / Öyküler ve Çözümlemeleri – (5 Cilt, Kaknüs Yayınları, İstanbul 1997-2001) İlk cildi 1997de, son cildi 2001 yayınlanan Yeni Türk Edebiyatında öykü, Türk öykücülüğünün en zengin kaynaklarından biridir. Bu çalışmada Nabizade Nazımdan, Cemal Şakara kadar, 1890-1990 yılları, yani son bir asırlık dönemde Türk öykücülüğüne emek vermiş 103 öykücünün, hayatları, öykü anlayışlarıyla ilgili yazılanlar, bir öyküleri ve bu öyüklerinin çözümlemesi yer almıştır. Uzun soluklu tematik bir çalışma olan Yeni Türk Edebiyatında Öykü, üniversitelerdeki ilgili bölüm öğrencilerinin ve akademisyenlerin ihtiyaçları da gözetilerek hazırlanmış olup, Türk öykücülüğündeki en yetkin çalışma olarak değer kazanmıştır.
* Öyküce Konuşmalar (Meneviş Kitapları, Ankara 2003) Bu kitap, Ömer Lekesizin 1999-2002 yılları arasında öykü üstüne edebiyat dergilerinde, gazetelerde yayınlanan konuşmalarından ve öykü konulu etkinliklerde verdiği seminerlerin metinlerinden oluşmaktadır.
* Hüseyin Su Kitabı (Kemal Aykutla birlikte, Nehir Yayınları, İstanbul 2005) Hece edebiyat ve Hece Öykü dergilerinin yayın yönetmeni, öykücü Hüseyin Su üstüne Ömer Lekesizin Kemal Aykutla birlikte hazırlığı bu kitapta, Hüseyin Sunun hayatı ve eserleri üstüne yazılmış çeşitli yazılar yer almıştır.
* Kuramdan Yoruma Öykü Yazıları (Selis Kitaplar, İstanbul 2006) Kavram, kuram ve uygulama açısından Türk öykücülüğü üstüne kapsamlı bir çalışmanın da yer aldığı bu kitap, Türk öykücünün kimi dönemleriyle, Nabizade Nazım, Bahaeddin Özkişi, Samim Kocagöz, Muzaffer Buyrukçu, Salim Şengil, Mıgırdiç Margosyan, Orhan Duru, Ayfer Tunç, Fatma Karabıyık, Nalan Barbarosoğlu, Özcan Karabalut, Yücel Balku ve Tahsin Yücelin öyküleri üstüne inceleme ve eleştiri yazılarından oluşmuştur.
* Ateşten Kelimeler (Selis Kitaplar, İstanbul 2009) Bu kitap, Ağlasak, Her Akşamki Yolumda, İbrahim, Bir Gün İcadiyede, Rüzgar, Yağmurlu, Nişanlı Koltuğu, Karagözlü Eldiven adlı şiirler üstüne yazılmış şerhleri içermiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.