Tüzük önerisi

Tüzük önerisi

ABONE OL
Nisan 16, 2024 07:52
Tüzük önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MEKİN ŞAHİN

Herhangi bir kurumun, bir örgütün çalışmalarını, yönetim ve yürütme işlerini düzenleyen ve hükümleri ancak o kuruluşun yetkili organlarınca değiştirilebilen ya da kaldırılabilen maddelerin tümüne tüzük denir.
Tüzük örgütün kendi hedefiyle parelel yöntemleri kapsar. Program hedefiyle örtüşür.
CHP 1992 yılında yeniden açılırken klasik ve hazır bulunan tüzükle yola çıktı. Zaman içinde yapılan değişiklikler parti içinde demokratik kuralları işleten maddeleri getirmedi.
En ciddi değişiklik yetkili ve etkili genel sekreterlik sisteminin kaldırılmasıyla MYK oluşumunu PM’den alınarak genel başkana devredilmiş olmasıdır.
Tüzük bir biçimiyle genel başkana tek adam statüsü verdi. Tek adam kararlarının uygulamasının önünü açtı. Parti içi demokrasi kayboldu.
CHP’si 6-7-8 Eylül tarihlerinde yapacaģı tüzük değişikliğinde, parti içi demokratik kuralları güçlü kılacak ve ülke demokrasi mücadelesinde halkta yatay ve dikey örgütlenme üzerine oturmalı.
Amaç demokratik halk cumhuriyetini kurmaksa:
1. Parti üyeleri ve destek veren yurttaşlar ortak dili yaratan programa sahip olmalı. Programın nasıl hazırlanacağı tüzükte açık, net ifade edilmeli.
2. Parti üyeliği yeniden gözden geçirilerek, ideolojik ve siyasi seviyesi parti kimliğini koruyacak, anlatacak ve bulunduğu yerde halkla iletişim sağlayacak niteliğe eriştirilerek üyelik kabul edecek biçimde düzenlenmeli.
3. Partinin dikey örgütünde üyelere görev verme ve görevden alma iradesi parti üyelerine ait olmalı.
a. İl, İlçe başkan ve yönetimini parti üyeleri seçmeli. Delegelik sistemi kaldırılmalı.
b. Genel başkan ve PM üyelerini Türkiye genelindeki il, İlçe başkan ve yönetimleri seçmeli.
c. Genel başkan ve Pm üyelerini seçiminde STK, Esnaf odaları genel merkez, Sendika, Tüketici ve üretici koop., Tarım örgütleri ve gençlik, kadın örgütleri temsilcileri oy kullanmalı.
4. Her seçim bölgesinde milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyelerini parti üyelerinin yani sıra STK,esnaf odası, gençlik ve kadın örgüt temsilcileri tarafından seçilmeli.
5. Türkiye analizi yapılarak her seçim bölgesinin sosyal, ekonomik ve siyasi konumuna göre yatay örgütler kurulmalı. Kurulan örgütlerde parti ideolojisini ve siyasi kimliğini taşıyanlar arasından seçimle yöneticiler seçilmeli.
6. Üretim faaliyetlerini olduğu het birimde, sendika ve kooperatif çatısıyla örgütlü çalışacak birimler kurulmalı.
7. Yatay ve dikey örgütlerde tüm üyelere fiili görev verilerek, çalışma verimi, yetkili kurulun hazırladığı raporla tespit edilerek üye bilgi dosyasına konmalıdır.
8. CHP yeni tüzüğünde, tartışmaya açık olmayacak ve net ifadelerle siyasi eksenin neresinde olduğu ifade edilmeli.
Sol eksende, solun hangi çizgisinde olduğu belirtilmeli.
9. Parti milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi adaylarını üyeler arasından; belirtilen yöntemle seçilmeli.
10. İster parti üyesi ister parti üyesi olmayan kişiler canı istediği biçimde her yere aday olması engellenmeli. Kıstasları getirilmeli. Üyeler hakkında tutulan raporlar, çalışma yılları ve parti içi liyakat durumuna göre konulan seviyelerdeki statüye aday olabilmeli.
11.Örgüt hiyerarşisi kurulmalı. İlçelerde ilçe örgütü, illerde il örgütü, Türkiye genelinde genel merkez yönetimi seçilen belediye yönetimlerin ve milletvekilinin amiridir. Siyasi faaliyeti partinin dikey ve yatay örgütü yapar. Seçilenler aldıkları yetkiye uygun hizmet faaliyetini sürdürür. Yapacağı her şeyi örgütün bilgisiyle yapar.
12. Seçilen her kurul mahkeme kararı olmadan bir üst kurul tarafından görevden alınamaz. Seçimle gelen seçimle gider.
13. Adı kanuna aykırı işleme karışan kişi iddialardan aklanana kadar görevinden ayrılır. Kişi aklanamazsa partiden ihraç edilerek görevine son verilir.
CHP demokrasi istiyorum diyorsa, kendi içinde demokratik kurallara sahip olmalı.
CHP emek en yüce diyorsa; milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesini, il genel meclis üyesini kişilerin çalışma perfermansyonu, hakkında tutulan raporlara göre üyeleri tarafından seçmelidir.
Acilen program!
Acilen demokratik anayasa!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP