Çoğul Gebelik Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Çoğul Gebelik Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?

ABONE OL
Kasım 29, 2023 13:23
Çoğul Gebelik Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir kadın, birden fazla fetüs taşıyorsa, buna çoğul gebelik adı verilir. Çoğul gebeliklerin en sık görüleni ikiz şeklindedir, ikiz doğum Amerika’da 48 doğumda 1 görülmektedir. İki yolla ikiz gebelik olmaktadır. Bunlardan birisinde iki ayrı yumurta döllenmekten sonra ‘ ikizler oluşmakta diğerinde ise tek bir yumurta döllendikten sonra ikiye bölünerek, eş yumurta ikizlerini oluşturmaktadır. Eş yumurta ikizleri her 100 doğumda 1 görülmek üzere oldukça nadirdir.

Daha nadir olan, bir gebelikte 3 ya da daha fazla fetüsün oluşmasıdır. Bu gebeliklerdeki riskler, ikiz gebeliklerdekinden daha yüksektir. Tripletler (3 fetüs gebeliği) 10.000 doğumda 1 ancak görülmektedir. 3 ya da daha fazla fetüs, birden fazla yumurtanın döllenmesiyle, döllenmiş bir yumurtanın bölünmesiyle ya da her ikisinin de beraber gerçekleşmesiyle oluşabilir.

Bugün gebe kalınması için kullanılan ilaçların artmasıyla, çoğul gebeliklere daha sık rastlanmaktadır. Yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan ve yakın tıbbî takip altına alınan bu ilaçlar, kadının bir anda yumurtalıktan birden fazla yumurta salıverilmesine neden olabilmektedirler.

Aşağıdaki durumlar söz konusu ise çoğul gebelikten şüphelenin:

– Kardeş ikizlerin bir ailede daha sık görülebilmesi

– Rahmin daha hızlı büyümesi ve beklenenden daha geniş olması

– Birden fazla kalp atışı duyulması

– Gebe kalmak için ilaç alınması

– Gebeliğin ilk 3 ayında mide bulantısı ve kusmanın çok şiddetli olması

– Önceki geçirdiğiniz gebeliklerde hissettiğinizden daha fazla fetüs hareketleri hissetmeniz

– Eğer çoğul gebelikten şüpheleniyorsa, ultrason muayenesi yapılarak olay doğrulabilir. Çoğul gebelikte rahim çok fazla büyüdüğü için normal bir gebelikten daha fazla rahatsızlığa yol açar. Daha yüksek oranda komplikasyon riski taşımaktadır. Örneğin annesinin yüksek tansiyonu ve kasnılığa yakalanma ihtimali daha yüksektir. Erken doğum oranı da artmıştır.

– Çoğul gebeliklerin yarısına yakınında, gebeliğin dönemine göre fetüsler daha küçük olmaktadırlar. İkizlerde eşit büyüklükte olmama eğilimi bulunmaktadır. Bütün bu faktörler daha fazla gözlemlemeyi, yatak istirahatını ve erken doğum yaptırmayı gerektirebilir.

– Doğum sırasında özel bakıma ihtiyaç duyabilirsiniz. İkizlerden biri ya da her ikisi, sezaryanla doğuma ihtiyaç duyabilir. Eğer her iki bebekte de baş önce geliyorsa, vajen yoluyla doğum boyunca takip edilmelidir. Bir çocuk ya da yeni doğan uzmanı, bebekleri muayene etmelidir.

İkizler Nasıl Oluşur?

Bazen bazı ikizlerin birbirlerinin neredeyse aynısı olduklarını ba¬zılarının ise birbirlerine hiç benzemediklerini merak etmiş olabilirsiniz. Cevap, ikizlerin nasıl oluştuğunun anlaşılmasıyla ortaya çıkacaktır.

İkizlerin çoğu, kardeş ikizlerdir.Yani her bir ikiz ayrı birer sperm ve yumurtadan gelişir. Yumurtalıklar döllenmek üzere her ay genelde tek yumurta salıvermektedirler. Fakat bazen 2 ya da daha fazla yumurta salınabilir.

Kardeş ikizlerden her biri kendi amniotik boşluklarına ve plasentalarına sahiptir. (Bazen bu ikizler için, iki döllenmiş yumurtadan geliştiklerini belirtmek için, “çift yumurta ikizleri” adı da kullanılmaktadır.) Bu ikizlerin her biri, farklı yumurta ve spermlerin birleşmesiyle oluştuklarından, herhangi iki kız ya da erkek kardeşten daha fazla birbirlerine benzememektedirler. İkizler, aynı cinsiyette olabilecekleri gibi farklı da olabilirler.

Bazen bilinmeyen nedenlerle, gebeliğin erken döneminde döllenmiş yumurta bölünür ve iki ya da daha fazla fetüs olarak gelişir. Bu yolla oluşmuş fetüslere, eş yumurta ya da tek yumurta ikizleri adı verilir. Her biri kendi amnotik boşluklarında bulunurken, aynı plasentayı paylaşırlar. Başlangıçta aynı genetik yapıyı paylaştıkları için, bu ikizlerin cinsiyetleri, kan grupları, saç ve göz renkleri aynıdır. Bu ikizler o kadar birbirlerine benzerler ki anne ve babalan bile ayırmakta güçlük yaşayabilirler. Bazı anneler, ikizlerden birinin tırnağını boyayarak ayırmaya çalışmaktadırlar.

İkiz bebek bekliyorsanız, doğum öncesi kontrollere düzenli olarak gitmelisiniz. Böylece herhangi bir sorun çıkarsa erkenden fark edilebilir. İkiz gebelik vücudunuza, normal gebeliğe göre daha çok yük bindireceğinden yürüyüş ve duruşunuzda daha özenli olmalısınız. Sindirim güçlüğü ile ilgili sorunları önlemek için taze, doğal besinleri azar azar ama sık yemelisiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP