Adet Düzensizliğine Dikkat!

Adet Düzensizliğine Dikkat!

ABONE OL
Kasım 3, 2023 16:56
Adet Düzensizliğine Dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adet düzensizliği çoğu kadın için can sıkıcı bir sorun; dönem dönem ortaya çıkabiliyor ve ruh halini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Peki, adet düzensizliği ne zaman gerçekten bir sorun gibi algılanmalı, belirtileri neler ve ne yapmak gerekiyor? Ethica İncirli Hastanesi’nden Op. Dr. Nur Tüzüner, sorularımızı cevapladı.

Adet düzensizliği nedir?

Adet düzensizliği; adet kanamalarının beklenen günde olmamasıdır. Sık veya seyrek olarak adet kanamaları ortaya çıkabilir. Adet sıklığı adetin birinci günü ve bir sonraki adetin birinci günleri arası hesaplanır. 21 günden sık veya 35 günden uzun süren sıklıklar adet düzensizliği olarak adlandırılır. Eğer adet kanamalarınız sık sık, seyrek, şiddetli veya çok az ise bir problem olup olmadığı konusunda mutlaka bir jinekologa danışmalısınız.

Ne gibi sebeplerle bu sorun oluşur?

Adet düzensizliğinin nedenleri arasında hormonal değişiklikler rahim ve yumurtalıklarını ilgilendiren kistler, polipler, miyomlar ve enfeksiyonlar sayılabilir. Bir kadın çocuk sahibi olmak istiyor ve seyrek adet görüyorsa bu durum yumurtlama bozukluğunun bulgusu olabilir. Hormonal bir inceleme ve jinekolojik muayene ile tespit edilir ve gebelik böylece biraz tedavi ile oluşur.

Bu durumda ne yapmak gerekir?

Rahim iç zarını tutan polipler, miyomlar veya menopoz öncesi yaşlarda ortaya çıkan rahimince zarında kalınlaşmalar adetin sık ve şiddetli görülmesine neden olur. Tedavi için bu patolojiyi ortadan kaldırmak gerekir. Eğer rahim iç zar kalınlaşması varsa iç zara yapılan bir biyopsi ile bu durumun tespit edilip tedavisi düzenlenir. Hastaya, muayene, hormonal tetkikler, ultrasonografi ile nedeni tespit edildikten sonra nedene yönelik tedavi düzenlenir.

İlaç tedavisi çözüm olabiliyor mu?

Eğer adet düzensizliği bir enfeksiyona bağlıysa antibiyotik tedavisi uygulamak gerekir. Genital enfeksiyonların en büyük nedeni cinsel ilişki sırasında alınan enfeksiyonlardır. Cinsel yolla geçen bu tip enfeksiyonlar partner sayısı fazla olan kişilerde daha sık olur ve bazen ateş, halsizlik gibi klasik enfeksiyon bulguları yapmayıp adet düzensizliği şeklinde olabilir.

Beslenme adet düzenini etkiler mi?

Beslenme adet düzensizliği ile ilgilidir. Aşırı zayıflık ve zayıf kalmak içgüdüsü ile ortaya çıkan psikolojik hastalıklar olan bulimiya nevroza ve anoneksiya nevroza, adet düzensizliği ile seyreder. Kişi psikyatristler tarafından tedavi edilmelidir.

Cosmopolitan

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP