Adet Döneminde Beslenme

Adet Döneminde Beslenme

ABONE OL
Kasım 3, 2023 14:34
Adet Döneminde Beslenme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadınların en zor günleri kuşkusuz adet günleri… Vücut dengesinin bozulduğu bu günlerde beslenme de önem kazanıyor. Diyetisyen Turgay Köse, kadınlara adet döneminde beslenmelerinde kullanmaları için önemli ipuçları veriyor.

Kadınların büyük bir çoğunluğu regl olmadan birkaç gün önce aşırı yorgunluk, hassasiyet, sıkıntı, asabiyet, göğüs ağrıları, karın şişmesi, kabızlık, sivilce çıkması gibi rahatsız edici sorunlarla karşılaşırlar. Bütün bu belirtiler normaldir ancak, kısa bir süre için bile olsa kadınların hayatını alt-üst etmeye yeter. Doğurganlık çağındaki kadınlarda her ay yaşanılan bu dönemlerde bazı değişiklikler oluşmaktadır. Bunlar:

Vücutta sıvı birikimi nedeniyle ağırlık artışı olmakta ancak, adet döneminden sonra normale dönmektedir.
Bu dönemde magnezyum düzeyi azalmakta, dolayısıyla tatlılara (özellikle de çikolataya) karşı istek artmaktadır.
Sinirsel gerginlik oluşmaktadır.
Kanaması fazla olanlarda demir yetersizliği anemisi (kansızlık) gelişmektedir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir:
Beslenmenin yeterli ve dengeli olması, stresten uzak durulması, alkol, sigara, kahve ve aşırı çay tüketilmemesi, tuz kullanımının iyice azaltılması bu belirtileri asgari düzeye indirecektir.
Eğer regl olmadan önce içinde bolca B6 vitamini bulunan besinler ve lifli besinler ile beslenip, tuz ve kafeinden uzak durulursa bu dönem daha rahat geçirilebilir.
Sinir sistemine olumlu etkileri nedeniyle B grubu vitaminlerinin yeterli tüketimine özen gösterilmelidir.
Fazla tatlı ve karbonhidrat tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Demir ve magnezyum içeren besinlerin tüketimi artırılmalıdır.

Adet dönemi öncesi 1 hafta boyunca, metabolik hızda artış olmakta, bu nedenle günlük enerjiye ek olarak ~ 200 kkal. ekstradan tüketilmelidir. Bu dönemde, vücutta su toplanması ve ağırlık artışına bağlı şişmanlık hissi nedeniyle enerjisi az diyet tüketimi yaygındır. Bu dönemde asla düşük enerjili bir diyet yapılmamalı, hatta ek enerji alınmalıdır.

Regl öncesi eğer idrar kesilme sorununuz varsa sofranızdan tuz ve tuzlu yiyecekleri kaldırmalısınız. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için domates, biber, nane, maydanoz ya da dereotu kullanabilirsiniz.

Regl olmadan önceki günlerde bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, dondurma, tatlı gibi basit karbonhidrat içeren besinlerden kaçınmalısınız. Bunun yerine ekmek, pilav, makarna, patates, kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat içeren besinleri tüketilmelidir.

B6 vitamini ve magnezyum eksikliği sinirlere zarar verir, cilt sorunları, kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı yapabilir. Demir eksikliği; halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon zorluğu yaratır. Bu yüzden regl döneminde et, karaciğer, balık, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerin tüketimi artırmalıdır. Ayrıca bu dönemde kan dolaşımını etkileyen içeceklerden uzak durulmalıdır. Öte yandan adaçayı içmek, bu dönemi daha rahat geçirmeyi sağlayacaktır.​

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.