X
Ürojinekoloji Nedir Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Ürojinekoloji Nedir Hakkında Bilmek İstedikleriniz

ABONE OL
Ekim 9, 2023 07:32
Ürojinekoloji Nedir Hakkında Bilmek İstedikleriniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ürojinekoloji, idrar kaçırma ve rahim-vajen sarkmalarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının bir üst ihtisas dalıdır.

İdrar kaçırma hastanın yaşam kalitesini düşüren ve sosyal yaşamı etkileyen bir problemdir. İdrar kaçırma yaşla paralel olarak artar. Menapoz ve sonrasında yaklaşık her dört kadından birinde görülür.

İdrar kaçırma ve sarkma problemleri yaşla birlikte artar. Yaş dışında; Çok ve zor doğum yapmak, fazla kilolu olmak, menapoz, şeker hastalığı, astım gibi faktörler de etkilidir.

İdrar kaçırma 3 grupta ele alınır,
1-Stress inkontinans(kaçırma): Karın içi basıncını artıran gülme, öksürme, ıkınma ve ağır kaldırma gibi durumlarda görülen idrar kaçırma tipidir.
2-Ani idrar yapma hissi ile birlikte sıkışma ile birlikte idrar kaçırma (urge)
3-Bu ikisinin birlikte görüldüğü durumlar (miks tip)

Bunların dışında beyin sinir yaralanmaları ve multipl skleroz gibi hastalıklar sonrası görülen taşma şeklinde idrar kaçırma, doğuştan olan bozukluklar ve fistül gibi durumlarda da idrar kaçırmalar görülür.

Rahim-Vajen sarkmaları ise çeşitli derecelerde olmak üzere kadınların yaklaşık yarısında izlenir. Bunların ancak % 11 inde cerrahi girişime ihtiyaç duyulur. Sarkmalar rahimin değişik derecelerde sarkması(prolapsus), rahim ön duvarının idrar torbasıyla beraber sarkması(sistosel), rahim arka duvarının rektumla birlikte sarkması(rektosel), rahim alınması sonrası kalan vajen kısmının sarkması(cuff prolapsusu) ve vajen yan duvarlarının yırtılması(paravajinal defekt) şeklinde görülür.

Bu problemler genellikle birlikte görülür. İdrar kaçırma bu problemlerle birlikte olabileceği gibi sarkma olmaksızın da görülebilir.

Ürojinekolojik hastalıkların tanısında:
1-Ayrıntılı bir hikayenin alınması
2-Detaylı jinekolojik muayene
3-Genel fizik muayene (şeker, astım ve nörolojik problemlerin araştırılması)
4-Laboratuar testleri(idrar tetkiki, idrar kültürü, açlık kan şekeri)
5-İdrar kaçırma için yapılacak diğer spesifik testler(q tip test, boney testi, stres testi, ped testi, ürodinamik çalışmalar, işeme günlüğü vb)
6-Gerekli durumlarda radyolojik tetkikler istenebilir(ultrason, magnetic rezonans vb)

Tedavide;
En önemli problem cerrahi tedavinin gerekip gerekmediğine karar vermektir.
Hastaya öncelikle pelvik taban kas eğitimi ve seçilmiş vakalarda Fizik Tedavi Rehabilitasyon bölümüyle görüşülerek uygun fizik tedavi ve Fonksiyonel Elektrik stimulasyon tedavisi uygulanabilir.

Sıkışma (urge) ve miks tipte öncelikle medikal tedavi, olaya eşlik eden sarkma durumlarında düzeltici cerrahi tedavi planlanabilir. Stres inkontinansta ise yaklaşım öncelikle cerrahi tedavidir.

Cerrahi tedavi karından veya vajinal yoldan yapılabilir. Batından yapılan ameliyatlar; Burch, Sling, laparaskopik burch. Vajinal yoldan yapılan ameliyatlar; TVT, PVT, TOT, Sling, Kelly.
Organ sarkması eşlik ediyorsa Ön anarım, arka onarım, rahimin vajinal yoldan çıkarılması, vajen yan duvarlarının tamiri ve rahmin tekrar sarkmasını engelleyici operasyonlar(ligamentopeksi) yapılmaktadır.

Cerrahi sonrasında enfeksiyon, idrar torbası ve barsak yaralanması, kanama ve kullanılan bazı maddelere karşı(mesh) reaksiyonlar görülebilir.

Kliniğimizde yapılan bu tedavilerin başarı oranları tüm dünyada kabul edilen oranlara yakın olup %80-85 civarıdır.

Hastanemizde ürojinekoloji kliniği 1999 yılında beri faaliyet göstermekte olup yukarda belirtilen ameliyatların tümü başarıyla yapılmaktadır. Bu alanda Türkiye’nin en geniş deneyime sahip kliniklerinin başındayız.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.