Penis eğriliği nedir? Nasıl tedavi edilir?

Penis eğriliği nedir? Nasıl tedavi edilir?

ABONE OL
Ekim 23, 2023 11:46
Penis eğriliği nedir? Nasıl tedavi edilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Penis eğrilikleri oluşum nedenlerine bağlı olarak 2’ye ayrılır.

1- Doğuştan penil eğrilikler

2- Edinsel (sonradan oluşan) penil eğrilikler

Penis eğrilikleri aşağıya doğruyukarı doğru veya yanlara olmak üzere çeşitli tiplerdedir.

Doğuştan olan penil eğriliklerinde penis’in iç dokularında kısmi doku yapışıklıkları nedeniyle yapışıklığın bulunduğu yöne doğru eğriliğiyle görülür. Özellikle ergenlik çağında penis’in boyutlarının büyümesiyle ortaya çıkar. Eğriliğin derecesine göre penisin şekli cinsel ilişkiyi zorlaştırabilir veya ilişkiye engel olabilir. Tanı ereksiyon halindeki penis’in görülmesi ile rahatlıkla konur. Doğuştan olan penil eğriliklerin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Bu hastalarda cerrahi tedaviyle penis düzeltilebilir. Sonuç tam başarılıdır.

Penis’in Edinsel Eğrilikleri genellikle 2 nedenle oluşabilir

1. Ereksiyon halindeki penis’in cinsel ilişki sırasında değişik pozisyonlarda veya aşırı zorlamalarıyla maruz kaldığı travmalar sonucu kavernöz dokularda yırtılmalar oluşması. Bu hastalarda hemen cerrahi tedavi ile dokuların tamiri yapılmazsa genellikle peniste eğriliğe neden olabilir. Bu tip eğrilikler daha sonra gene bazı özel cerrahi teknikler kullanılarak ameliyatla düzeltilebilir.

2) Peyronie Hastalığı

Özellikle 40-60 yaş hasta grubunda oluşur. Bu hastalığın oluşum mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır. Nedenleri arasında: Cinsel ilişki sırasında oluşabilecek travmalar E vitamini yetersizliği gibi sebepler vardır.

Hastalığın yaklaşık 12 ayı bulan akut döneminde peniste ereksiyonla oluşan şiddetli ağrılar ve eğrilik olabilir.

Hastaların az bir kısmında semptomlar kendiliğinden düzelebilir. (ilk 12 ayda). Ancak bu dönemin sonrasında önemli bir hasta grubunda belirtiler ilerler ve ağrılar kaybolsa da peniste eğrilik giderek artabilir. Bazen de kum saati gibi boğumlu bir penis görünümüne neden olabilir.

Peyronie hastalığının ilk döneminde ( 1 yıl ) ağızdan alınabilecek Potaba E vitamini Kolşisin Tamoksifen gibi bazı ilaçlar % 30-40 civarında düzelme sağlayabilir. Lezyonun içine yapılan bazı enjeksiyonlar (Kortizon Veraporil gibi) ile de kısmi düzelmeler görülmüştür.

Eğriliği düzeltmeye yönelik asıl tedavi cerrahidir. Bu amaçla Nesbit ameliyatı Plikasyon ve Yama Yöntemleri gibi çeşitli cerrahi teknikler kullanılabilir.

Bu belirtilen ameliyatlar hastalarda ereksiyonun normal olduğu durumlarda uygulanır.

Ancak eğer ereksiyon sorunu mevcut ise penis eğriliği Penil Proaaa ameliyatı ile tedavi edilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP