Cinselliği Siz Öğretin

Cinselliği Siz Öğretin

ABONE OL
Ekim 4, 2023 10:06
Cinselliği Siz Öğretin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cinselliği Siz Öğretin – Ergenlik Çağı
Ergenliğin en önemli aşamalarından biri de cinsellik. Ve uzmanlara göre çocuğunuz cinselliği sokaktan değil, bilimsel yollarla sizden öğrenmeli..
Ergenlikle birlikte ”buluğa ermek”ten de bahsedilir. Kız çocuklarının âdet görmesi, erkek çocuklarının da penislerinin sertleşerek boşalmasına ”buluğa ermek” deniyor ve bunlar ergenliğin başlangıcı olarak kab ul ediliyor. Çocukluk döneminin tamamlanmasıyla birlikte hormonların neden olduğu inanılmaz bir fırtına içinde değişim başlıyor. Kız – kadın, oğlan – erkek olmaya, sevimli minik yavrularımız cinselliği düşünmeye başlıyor.
Biz de, Psikiyatr Kerem Doksat ile, belki de ergenliğin en önemli safhalarından birini yani cinselliği konuştuk:
Ergenlikte cinsellik ne kadar önemli?
Ergenlikte çocuk, cinselliğinin farkına vararak vücuduyla çok fazla ilgileniyor. Eğer bu konuda bilgi eksikliği varsa cinsellik daha fazla ilgisini çekiyor.
”Kim daha erkek?”
Cinsel bilgiler ne zaman verilmeli?
En uygun yaşlar 9-10”dur. Ama bu cinsel bilgiler özendirici, *****grafik olmadan bilimsel yöntemle verilmeli.
Aileden bilgi alamayan çocuk ne yapıyor?
Sokaktan yanlış veya sapkın bir şekilde öğreniyor.
Bu dönemde neler yaşıyorlar?
Erkek çocuklar aralarında meniyi uzağa atma yarışı başlatır. Bununla ”Kim daha erkek?” sorusunun yanıtı aranır. Kızlar da birbirlerinin göğüslerine bakıp, kiminkinin daha büyük olduğunu anlamaya çalışırlar.
Eşcinsel ilişkiler olabilir mi?
Yalancı eşcinsel ilişkiler yaşanır. Birbirlerine mastürbasyon yapabilirler. Ancak bu geçicidir.
Sorunlu yaşanan cinsellik karşısında aileler ne yapmalı?
Hamile kalmış bir kız veya sapkın ilişkiye giren bir erkek, yaptığından zaten utanç duyuyordur. Travmadan kurtulması için bağışlayıcı, yol gösterici olunmalı.
Sakın el kaldırmayın
Ailenin tutumu ne kadar önemli?
Çok fazla. Aile desteğiyle acıyı atlatanlarda hiç iz kalmıyor. Ancak ailenin aşağıladığı çocuklar için sonuç son derece kötü olabiliyor. Evden kaçabiliyor, intihar edebiliyor.
Çocuk konuşmayı reddediyorsa?
Özel rahatsızlığı olmayan hiçbir çocuk konuşmayı reddetmez. Çocuk bunu geri çeviriyorsa mutlaka aile iletişim yolunu bulamıyordur. Ya da aile çok otoriterdir. Sevgi, ilgi ve hoşgörü çok önemli.
Dayak ne etki yaratıyor?
Dayak her çeşidiyle bütün dünyada bilim tarafından lanetlenmiştir. Hiçbir şekilde terbiye edici rolü yoktur. Ruhsal bozukluklara zemin hazırlar.
Uyuşturucu mu kullanıyor?
Ergen ve kötü arkadaşları olan bir çocuk, her an tuzağa düşebilir.. Ama onu kurtarmanın pratik yöntemi var..
Huzursuz gençlik dönemi, özellikle uyuşturucu madde ve alkol kullanımı için risk oluşturuyor. Bu konuda da en büyük etkenlerden biri arkadaşlar. Eğer arkadaş grubu içinde madde kullanan varsa, çocuğunuzun da kullanma riski huzursuz, sıkıntılı olduğu bir dönemde çok yüksek. Peki ne yapılmalı? Çocuğunuzun böyle bir sorunu olup olmadığını nasıl anlayacak ve ne yapacaksınız? Psikiyatr Serdar Serdaroğlu, size yardımcı olacak birkaç pratik adımı şöyle sıralıyor:

• Bu arkadaşla görüşmeyi yasaklamamalı çünkü hiçbir yararı yok.
• Uyuşturucu ve alkol konusunda çocuğunuzu bilgilendirin.
• Bunları kullanan bir çocukla neden arkadaşlık yapmak istediğini öğrenin. Çocuğunuzun da bazı sorunları olduğunu göreceksiniz.
• Asla nasihat etmeyin, işe yaramaz.
• Onu dinleyin.
• Tek bir arkadaşı varsa, teke tek ilişki tercih ediyor, grup arkadaşlıklarına girmiyorsa, seçtiği arkadaş sizde huzursuzluk yaratıyorsa harekete geçin.
Gençler ne diyor?
Dilek Akgün (16)
Ailemle aramda yaş farkı çok olduğu için beni anlamakta zorlanıyorlar. Asi ruhluyum. Hayatımda her şey benim için disiplinli olmalı. Stresli olduğum, ağladığım dönemler oluyor.
Tuğba Metin (17)
Bir yere gitmek istediğimde izin vermezlerse onları sorgulayıp tepki gösteriyorum. Sıkıldığım zamanlarda ağlayarak rahatlıyorum.
Oya Başar”dan birkaç öneri
Ünlü tiyatrocu Oya Başar, oğlu Umut”un ergenlik dönemini rahat geçiren annelerden. Küçük yaşlarda oğluyla arkadaşlık bağını kurmayı başaran sanatçı, bu sayede sorun yaşamamış. Başar, deneyimlerinden yola çıkarak anne ve babalara şu önerilerde bulunuyor:
”Çocuğu büyütürken sevgiyle yaklaşmak gerekiyor. Ona güven vermelisiniz. Sevginizden emin olmalı. O zaman çocuğunuz size açılmakta zorlanmaz ve sorunlarını paylaşabilir. Ben çocuklarımı sevgiyle büyüttüm ve bunun çok sorunu hallettiğini gördüm.
Ergen çocuğun mutlaka yönlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çocuğu spor, sanat gibi yeteneğinin bulunduğu bir alana kanalize etmek gerekiyor. Ben müzikle ruhunun gelişeceğine inanarak Umut”u konservatuvara verdim. Sorunlarını benimle paylaşabilmesi için gerekli yolu çizdim ve biz ergenlik dönemini oldukça sorunsuz atlattık.”
Cinselliği ”sanal” öğrenmesin..
Teknolojiyle birlikte aileler için ergen cinselliğinde ciddi bir sorun daha başgösterdi. Cinsel konularda bilgisiz gençlerin internette ***** sitelerine çok rahat girebildiklerine dikkat çeken Psikolog Orhan Gümüşel, genelde sorunlu bu çocukların, bu yolla cinselliği sağlıksız öğrendikleri görüşünde.
Gümüşel”in ailelere önerileri ise şöyle:

• Cinselliğin doğal, ancak yeri ve zamanı geldiğinde yaşanacağını anlatın.
• Çocuğu bilgilendirirseniz internette seks sitelerine rağbet etmeyecektir.
• Çocuğunuzun bu sitelere girdiğini bildiğinizi onu utandırmadan hissettirin. Bunun doğru bir cinsellik olmadığını anlatın.
• Bu tür sitelere girişi engelleyen programlar var, onlardan yararlanın.
• Bu sitelere dışarıda girmek isteyebilir. Bu durumda mutlaka cinselliğin zamanı ve yeri geldiğinde özel bir duygu paylaşımı olduğunu anlatın.
Yoksa çocuğum eşcinsel mi?
Çekingen davranan, karşı cinsten biriyle çıkmayan veya genelde karşı cinse atfedilen davranışları gösteren kız ya da erkek çocuğun mutlaka eşcinsel olması gerekmiyor. Aynı cinsten gençler arasında bir cinsel ilişki gerçekleşmiş olsa bile, bu onların yetişkin eşcinselliğine yönelmeyi tercih ettiğinin göstergesi sayılmıyor. Lawrence Bauman, çocuğunun yetişkin eşcinselliğine yöneldiğini öğrenen ailelere kitabında şu önerilerde bulunuyor:

• Akıl sağlığı uzmanlarına göre homoseksüellik rahatsızlık, hastalık değil.
• Eşcinsellik alternatif bir yaşam tarzı olarak görülüyor ve bazı bilim adamları eşcinselliğin genetik olabileceğine işaret ediyor.
• Vazgeçirmek için konuşmaya çalışmayın. Çocuğunuzla aranıza duvar örersiniz.
• Yapabileceğiniz en iyi şey bu gerçeği kabul etmek. Onu eleştirerek veya suçlayarak zaten zor olan yaşamını daha da güçleştirmeyin.
• Ona sevginizi verin çünkü buna hiç olmadığı kadar ihtiyacı var.
Ve yaşanmış bir olay
Psikiyatr Serdar Serdaroğlu, cinsellikte ailenin tutumunun önemini, yaşanmış bir olayla şöyle anlatıyor:
”13 yaşlarında bir çocuk kendisinden büyük başka bir çocuk tarafından cinsel ilişkiye zorlanmış. Ailesi çocuğu getirdiğinde asıl sorunun, uğradığı cinsel tacizden çok annesi olduğunu anladım. Çünkü anne her akşam çocuğun külotunu indirip bugün de bir şey olmuş mu diye kontrol ediyormuş. Bu olay çocuğun çok daha fazla etkilenmesine, akşamları eve gitmek istememesine neden oluyordu.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.