Başarısızlık Şeması

Başarısızlık Şeması

ABONE OL
Ekim 10, 2023 14:42
Başarısızlık Şeması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başarısız olduğuna,mutlaka başarısız olacağına veya başarı kazanılacak alanlarda (kariyer,spor vb.) akranlarına göre yetersiz olduğuna inancı içeren bir şemadır. Kişi,aptal,beceriksiz,yeteneksiz,cahil,seviye olarak düşük,diğerlerinden daha az başarılı hisseder.
Karakteristik Başarısızlık Davranışları;
* Kariyerinizde beceri geliştirmek için gerekli adımları atmıyorsunuz. ( örn; okulu bitirmek,en son gelişmeleri okumak, bir uzman yanında çıraklık yapmak). İnsanları aptal yerine koymaya çalışıyorsunuz veya yokuş aşağı gitmektesiniz.
* Potansiyelinizin altında bir kariyer seçmişsiniz. ( örn; liseyi bitirdiniz ve mükemmel bir matematik yeteneğiniz var,ancak şimdi bir taksi sürücüsüsünüz.)
* Seçtiğinizi kariyerinizde terfi edebilmeniz için gereken adımları atmaktan kaçınıyorsunuz; ilerlemeniz gereksiz yere sekteye uğruyor. ( örn; terfileri kabul etmekte veya talep etmekte başarısızsınız; kendinizi terfi ettirmiyor veya sizi değerlendirecek kişilerin yeteneklerinden haberdar olmasını sağlamıyorsunuz; güvenli,sonu belli bir işte takılıp kalıyorsunuz)
* Diğer insanlar için çalışmayı kaldıramıyor veya başlangıç düzeyinde işlerde çalışıyorsunuz,bu nedenle de işlerin en dışında kalıyorsunuz ve merdivenleri tırmanamıyorsunuz (Haklılık ve Boyun Eğdirme konularıyla örtüşme noktalarına dikkat edin.)
* İşe giriyorsunuz,ancak geç kalmalarınız,iş performansınızın düşük olması,kötü tutumlar ve kaytarmalarınız gibi nedenlerle defalarca işten atılıyorsunuz.
* Bir kariyerle yetinemiyorsunuz,işten işe geçiyorsunuz ve hiç bir alanda uzmanlaşamıyorsunuz. Özgülleşmenin- uzmanlaşmanın ödüllendirildiği bir dünyada çok genel kalıyorsunuz. Bu nedenle de; herhangi bir kariyerde çok fazla ilerleme kaydedemiyorsunuz.
* Başarılması olağanüstü zor bir kariyer seçmişsiniz ve ne zaman bırakmak gerektiğini de bilmiyorsunuz. (örn; oyunculuk,profesyonel sporculuk,müzik)
* İşinizde insiyatif almaktan veya bağımsız olarak karar vermekten korkuyorsunuz ve bu nedenle de daha fazla sorumluluk isteyen pozisyonlara hiç bir zaman terfi edemiyorsunuz.
* Nesnel olarak bakıldığında oldukça başarılı olmanıza rağmen,temelde aptal veya yeteneksiz olduğunuzu hissediyorsunuz,bu nedenle de kandırmaca yaptığınız duygusuna kapılıyorsunuz.
* Yeteneklerinizi ve başarılarınızı küçümsüyor,ancak hatalarınızı ve zayıf noktalarınızı abartıyorsunuz. Akranlarınız kadar başarılı olduğunuz halde kendinizi başarısız hissetme noktasına geliyorsunuz.
* İlişkilerde ortağınızı başarılı kadın/ erkeklerden seçmişsiniz. Kendi başarılarınızı fazlaca takdir etmeden onların başarılarıyla vekaleten yaşıyorsunuz.
* Diğer becerilerinize (örn; görünümünüz,cazibeniz,gençliğiniz,diğerleri için yaptığınız fedakarlıklar) odaklanarak başarı veya iş becerileri konusundaki eksikliğinizi telafi etmeye çalışıyorsunuz. Ancak tüm bunların altında yatan kendinizi halen başarısız hissetmenizdir.
Başarısızlık’ın Kökenleri;
* Okulda,sporda vs. performansınız hakkında hep eleştirel tutumu olan bir ebeveyniniz (genellikle babanız) vardı. Genellikle sizi “aptal,beyinsiz,beceriksiz vs.gibi isimlerle çağırırdı. Belki de sizi istismar etti. (may have been abusive) (Şemanız Kusurluluk ya da İstismar’a bağlı olabilir.)
* Bir ya da iki ebeveyniniz çok başarılıydı,ve hiçbir zaman onların yüksek standartlarını yakalayamayacağını düşündünüz. Ve denemekten vazgeçtiniz. (Şemanız,Yüksek Standartlara bağlı olabilir.)
* Ebeveynlerinizden biri ya da her ikisinin de başarılı olmanızı umursamadığını,daha da kötüsü başarılı olduğunuzda THREATENED olduklarını hissettiniz. Ebeveyniniz sizle yarış içinde olabilir -ya da çok başarılı olduğunuzda sizi kaybetmekten çekiniyordur. (Şemanız Duygusal Yoksunluk ya da Bağımlılığa bağlı olabilir.)
* Okulda ya da sporda diğer çocuklar kadar iyi değildiniz. Belki bir öğrenme güçlüğünüz,dikkat bozukluğunuz vardı ve çok UNCOORDINATED diniz. Sonuçta alay konusu olmamak için denemekten vazgeçtiniz. (Şemanız Sosyal İzolasyona bağlı olabilir.)
* Haksızca karşılaştırıldığınız abileriniz ya da ablalarınız vardı. Hiçbir zaman onlarla boy ölçüşemeyeceğinizi farkedip denemekten vazgeçtiniz.
* Yabancı bir ülkeden geldiniz,aileniz göçmendi,ve okul arkadaşlarınızın ailelerinden daha az eğitimli ve daha fakirlerdi. Arkadaşlarınızdan aşağıda hissettiniz ve hiçbir zaman onlarla boy ölçüşemeyeceğinize inandınız.
* Ebeveynleriniz sizin için yeterli sınırlar koymadı. Öz disiplin ve sorumluluğu öğrenmediniz. Düzenli olarak yapmayı ve çalışma becerileri edinmeyi beceremediniz. Sonuçta bu başarısızlığı getirdi. (Şemanız Haklılık’a bağlı olabilir.)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP