Diş ve Ağız Sağlığı

Diş ve Ağız Sağlığı

ABONE OL
Haziran 4, 2023 14:49
Diş ve Ağız Sağlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Peygamberimiz (s.a.v.) Diş ve Ağız Sağlığına Büyük Önem Vermiştir
Hayatını ve hadislerini incelediğimizde Peygamberimiz (sav)’in temizliğe büyük önem verdiği görülmektedir. Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde de müminlere temiz olmayı şöyle öğütlemiştir:

“Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, Zira cennete temizler girer.”(G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 96/2)

Peygamber Efendimiz (sav)’in temizlikle ilgili önem verdiği konulardan biri de diş bakımı olmuştur. Sahabeler, Peygamberimiz (sav)’i anlatırken onun dişlerinin inci gibi parladığını, tertemiz, bembeyaz ve ışıl ışıl olduğunu aktarmışlardır. Rivayetlerde Peygamberimiz (sav)’in dişini Arabistan’da yetişen “arak” ağacının kök ve dalından kesilerek yapılan “misvak”la temizlediği belirtilmiştir.

Ayrıca Peygamberimiz (sav), İslamiyet öncesi temizlik konusunda hiçbir bilgisi olmayan bir topluma bu konuda örnek olarak ve Yüce Allah’ın ilhamı olan bilgilerini aktararak onları en uygun şekilde eğitmiştir. Bir hadiste Sevgili Peygamberimiz (sav)’in diş bakımı ile ilgili sözleri şöyle aktarılmaktadır:

“Câbir anlatır: “Peygamber salla’llahü ‘aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Hilâl eylemek dişleri arıtır, pâk eyler, diplerini sağlamlaştırır ve ağız kokusunu güzel eyler.””(Önder ÇAĞIRAN, Tıbbi Nebevi,1. Baskı, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1996)

Hadis-i şerifte belirtilen önemli ayrıntılardan biri, dişlerin nasıl fırçalanacağı ile ilgilidir. ‘Hilallemek’ diye tarif edilen yöntem, dişlerin yarım ay şeklinde, dairesel olarak fırçalanmasıdır. Bu yöntem diş minelerine zarar veren ve dişin yıpranmasına yol açan, sağa-sola fırçalama şeklinden farklıdır.

Günümüz diş hekimliğinde de hadis-i şerifte aktarıldığı gibi dairesel fırçalama tekniği önerilmektedir. Diş aralarında besin artıklarının birikmesinin en iyi bu yöntemle önüne geçilebileceği belirtilmektedir.

Diş Çürüklerinin Oluşmasında Üç Temel Etken:

  • Duyarlı bir diş yüzeyi
  • Mikroorganizmalar için elverişli yiyecek artıkları
  • Bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP