Ekim ayından başlayarak kış aylarına doğru pazar ve manavlarda sıkça görülmeye başlanan, akılda kalıcı tadı ve kokusuyla vazgeçilmez lezzetlerden biri olan kestane, küçük büyük herkesin severek tükettiği meyveler arasında yer alır. Kayıngiller familyasına dahil olan kestane ağacı; ortalama 30 metre boya, güçlü gövdeye ve dikenli yapraklara sahiptir. Bol lif içeren sağlıklı içeriği ve zengin besin değerleriyle de adından söz ettiren kestane meyveleri, ağacın dallarının uç kısımlarında dikenli kapsül içinde yetişerek olgunlaştığında kendiğinden yere dökülür.
Kestane balı, arıların kestane ağacının belirli bir döneminde bu ağacın çiçeklerinden topladıkları özlerden elde edilen bir bal türü aslında. Biz aşağıda faydalarını sıralamaya devam edelim.
Sofralık nitelikteki ballardan farklı bir içeriği olan kestane balı, bazı hastalıkların tedavisine kullanıldığı için bilinçli ve ölçülebilir oranlarda tüketilmelidir. Bir bardak ılık suda eritilen bir tatlı kaşığı kestane balına bir tatlı kaşığı sirke veya limon suyu katılarak hazırlanan karışım metabolizmayı hızlandırır. Mide ve bağırsaklarda rahatsızlık yaşayanlar için ise her yemek öncesi bir çay kaşığı kestane balı tüketmek yeterli olur. Boğaz ağrıları ve tıkanıklıklarına çözüm olması için de sabahları sade olarak bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi yeterlidir. Tercih edilirse ılık suda karıştırılıp toz zencefil ve tarçın eklenerek de tüketilebilir.
Yetiştiği bölgeye göre farklılık gösteren kestanenin Türkiye’de yetişen farklı şekil ve boyutlarda birçok çeşidi bulunur. En çok rastlanan kestane çeşitleri Marrone, Chataigne, Hacıömer, Osmanoğlu, Hacıibiş, Sarıaşılama ve Mahmutmolla’dır. Marrone çeşidi iri taneli ve en yüksek kaliteye sahiptir. Hacıömer ve Hacıibiş yayvan gelişme gösteren iyi kalitedeki diğer kestane türleridir. Mahmutmolla ve Sarıaşılama taze tüketime ve hamur yapımına uygundur. Osmanoğlu ise kestane şekeri imalatına en uygun çeşitler arasındadır.
Kabuğunun sert olmasına ve acı kokmamasına dikkat edilerek alınması gereken kestaneleri afiyetle tüketebilmek için doğru şartlarda saklamak önemlidir. Evde kuru, temiz, ağzı kapalı ve üzerinde 2-3 delik açılan bir poşet içerisinde saklanan kestaneler buzdolabında bir haftaya kadar bekletilebilir. Daha uzun süre tazeliğini koruyarak saklamak için ise kestanelerin hava geçirmeyen kuru bir kapta derin dondurucuda tutulması önerilir. Yenileceği zaman ise oda sıcaklığında çözdürülmelidir.