Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı

Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:55
Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı

Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı. Sofralarımızda taze olarak kullanıldığı gibi etli ve zeytin yağlı yemekler için kullanılmaktadır. Üretilen biberlerin belirli bir miktarı taze, turşu, salça,  kurutulmuş halde olmaktadır. Kırmızı toz biber ve közlenmiş biber  olarak ihracatı da yapılmaktadır. Yılda ortalama  taze olarak ihracatımız 100 bin ton civarında dır. Sanayilik olarak ihraç edilenlerle birlikte 200-250  bin tonu bulmaktadır. Ülkemizde pek çok çeşit biber tohumu bulunmaktadır.

Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı. Amerika (Brezilya) olduğu belirtilmektedir. 16. yy’da İstanbul a geldiği bilinmektedir. Biber ilk olarak 1493 yılında ispanya’ya gelmiştir. Daha sonra 1548 yılında İngiltere’ye gelmiştir. 1578’li yıllarda Orta Avrupa ve diğer Avrupa ülkelerine girmiştir. Biberin ülkemize Avrupa ülkeleri ile kurulan ilişkiler ile girdiği düşünülmesine karşın yapılan son araştırmalarda farklı görüşler ortaya çıkmıştır.

Andrews (1999) Türkiye’ye biberin üç değişik noktadan girme ihtimali üzerinde durmuştur. Bunlardan birincisinde biberin İspanya’dan deniz yolu ile Güney Afrika kıyılarından Hindistan’a ulaştığını buradan Asya kıtasına yayıldığınıdır. İkincisi  Basra Körfezi veya Kızıldeniz yolu ile Suriye’ye buradan. Türkiye’ye girdiği düşünülmektedir. İkinci görüşe göre Amerika kıtasından İspanya’ya gelen biber tohumu , Fas üzerinden Mısır’a buradan İskenderun yolu ile İstanbul’a kadar ulaşmıştır. Balkan ülkelerine hatta İtalya’ya İstanbul ile yapılan ticaret ile ulaştığı düşünülmektedir.

Biber Ekonomik Önemi, Anavatanı. Ayrıca Hindistan’dan Asya Kıtasına yayılan biberin, Afganistan ve İran üzerinden Türkiye’ye girmiştir. Buradan İstanbul’a ve bazı Doğu Avrupa ülkelerine yayıldığı diğer bir görüş olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu üç görüşün ortak noktası ise biber tohumu ülkemize 15-16. yy. arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde birçok ülke ile yapılan ticaret ile girmiştir. Hatta bazı tüccarlar tarafından kara bibere rakip olmak üzere birçok ülkeye pazarlandığı bildirilmektedir.

Biber meyveleri sebze olarak değerlendirilmelerine karşın botanik olarak üzümsü bir meyvedir. Genellikle meyvenin kalite özelliklerine göre sınıflandırılır.Örneğin; acılık, renk, meyve kullanım şekli gibi.  Meyve şekli yönünden türler arasında büyük farklılık bulunan biberde yaygın olarak ancho, dolma, jalepeno, pasilla, new mexican, yellow wax meyve tipleri taze ve gıda sanayinde işlenerek değerlendirilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP