Anasonun Kullanım Alanları

Anasonun Kullanım Alanları

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:52
Anasonun Kullanım Alanları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anasonun Kullanım Alanları

Anasonun Kullanım Alanları.  Tek yıllık otsu bir bitkidir. Kök ince, oldukça kısa iğ şeklindedir. Sap yuvarlağa yakın şekildedir. Az veya çok tüylü bir bitkidir.  Bitki toprak üstünün son üçte birinde dallanmakta ve bu dalların ucunda şemsiye tipinde seyrek tipli çiçek kümeleri bulunmaktadır. Bir çiçek kümesi 8 veya 15 adet ışınımsı dalcıktan oluşmaktadır. Çiçeklerin muhafaza yaprakları ya yoktur veya tek yapraklıdır. Küçük muhafaza yapraklar ise iplik şeklindedir. İyi hazırlanmış tohum yatağı anason tohumu çimlenmesi ve çıkışı için gereklidir.

Anasonun Kullanım Alanları. Olgunluğuna tamamen ulaştıktan sonra genellikle temmuz ve ağustos dönemlerinde toplanmaktadır. Gölgede kurumuş olan meyveleri ve meyvelerinden su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilen yağı kullanılmaktadır.  Anason tohumu bitkisinin kurumuş meyveleri toz haline getirilebilmektedir. Ya da su ile birlikte kaynatılır ve ardından suyu içilmektedir. Anason bitkisinin meyveleri 2 mm genişliğinde ve 6 mm uzunlukta şekil itibarı ile armuda benzemektedir. Üzerinde yeşil gri tüyleri vardır ve taneli bulunmaktadır. Kuvvetli ve özel bir kokuya sahip olan anason baharlı hafif acı ve yakıcı bir lezzete sahiptir. Anason bitkisi ilaç olarak kullanımının dışında içecek olarak ve aynı zamanda çöreklere lezzet ve koku vermesi için de kullanılabilmektedir.

Anasonun Kullanım Alanları.  Acı veya yakıcı tadı ve kokusunun tesiri ile tükürük ve mide salgısını çoğaltır. Bundan ötürü olarak iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Aynı zamanda da bağırsak gazlarının ortaya çıkmasını engellemektedir. Hazımsızlık ve bağırsak gazlarını önlemek için bir su bardağı kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı anason konularak karıştırılır. Daha sonra da bal ya da şeker ile tatlanmasını sağlayarak içilmektedir.  Anethol ağrı kesici ve bağırsak spazmlarının sancılarını çözücü etkiye sahiptir. Fazlasın hafif sarhoşluk ve ardından da ağır uyku gibi etkileri vardır. Bu özelliği sayesinde gaz şikâyetleri bulunun ve bunun yüzünden uyuyamayan çocuklara hem ağrı kesintisi sağlamak hem de çocuğun uyumasını sağlamak amacıyla çocuklara anason çayı içirilmesi çok yaygın bir yöntemdir. Bebeklere anason çayı hazırlamak için iki çay kaşığı anason tohumu iki çay bardağı kadar suda haşlanmaktadır. Tadını yumuşatmak için bal ya da şeker eklemesi yapılabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP