Domatesin Sıcaklık İsteği

Domatesin Sıcaklık İsteği

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:38
Domatesin Sıcaklık İsteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domatesin Sıcaklık İsteği

Domatesin sıcaklık isteği. Ilıman bir iklim sebzesidir. İdeal sıcaklık ortalaması 18°C ve 27°C arasında olması gerekir. Bu yüzden kuzey ve güney yarım kürenin 30. ve 40. paralelleri arasında kalmış olan ılıman bölgelerde dış koşullarda yetiştiriciliği kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca domates tohumu 10°C’nin altındaki sıcaklıklar çiçek oluşumunu olumsuz etkilemekte ve gece don olaylarında ürün ciddi zararlar görmektedir.

Domatesin sıcaklık isteği. Domates ılık ve sıcak iklim için uygundur. Ayrıca soğuk havalardan hoşlanmamaktadır. Domates yetiştirme döneminde sıcaklık -2˚C’ye düşerse bitki büyük ölçüde zarar görmektedir. Sıcaklık 14˚C’nin altına düştüğünde olgunlaşmada gecikme yaşanmaktadır ve verim düşmektedir. Böylece bitkinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26˚C’dir. Bununla birlikte sıcaklık 15˚C’nin altına düştüğü ve 35˚C’nin üstüne çıktığı vakit meyve tutumunda düzensizlikler gözlemlenmektedir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12˚C derece olması istenmektedir. Ayrıca sıcaklık 11˚C altında olursa çiçekler açar ancak tozlanma ve döllenme açısında problemler yaşanmaktadır. İyi bir tozlanma ve iyi döllenme için sıcaklığın en az 16-17˚C’den yüksek olması gerekmektedir. Döllenme sağlanması için ise nemin %70-80 arasında olması gerekmektedir.

Domates yetiştiriciliğinde ışıkta önemli etmendir. Domatesin en az 6 saat doğrudan güneş ışığı alan yerlerde yetiştirilmesi uygundur. Isının yüksek, ışığın düşük olduğu zamanlarda bitki zayıf gelişir ve boyu uzar, ısının düşük ışığın yüksek olduğu dönemlerde ise bitki gelişiminde yavaşlama gözlenmektedir. Buna karşılık düşük ışıklanma görüldüğünde domates tohumu meyve dökümleri olmaktadır. Işık yoğunluğunda ise meyvelerde askorbik asit ve karoten miktarı üzerinde etkisi olduğu tespit edilmektedir.

Domatesin Sıcaklık İsteği. Serada yetiştirme süreçlerinde sera içinde bulunan nem oranının maksimum %70’lerde olması gerekmektedir. Döllenme için ise nem oranı %80’e kadar maksimum seviyeye çıkabilmektedir. Sera havalandırma süreçleri genellikle ısı 24 derecenin üzerine çıktığında seralar başlanmaktadır ve oransal nem %65- 70 arasında olmaktadır.

Tarlada yetiştirilen domates tohumu ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Son olarak domates gönderilecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Ayrıca domates tarımında dekardan 3,75-4 ton verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP