Domates Tohumu Ekimi

Domates Tohumu Ekimi

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:40
Domates Tohumu Ekimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Tohumu Ekimi

Domates Tohumu Ekimi. için ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilmektedir. Tohumda, tohum kalitesi, çeşidi ve ekimi hasat verimliliği açısından oldukça önemli unsurlardır. Bir kaba veya viyöle yarı yarıya olacak şekilde ince toprak ve torf konulmaktadır ve karıştırılmaktadır. Üzerine toprağın nemlenmesini sağlayacak şekilde su dökülmekte ve tekrar karıştırılmaktadır.

Domates tohumu ekim derinliği 0,5-1 cm , sıralar arası  90-130  cm, sıralar üzeri  mesafe ise 40-60 cm arasında olmaktadır. 0,5-1 cm derinliğinde ekilen domates tohumu üzeri ince bir tabaka olacak şekilde karışımla kapatılmaktadır ve fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Dolayısıyla direkt olarak sulama yapılırsa tohumların derine gitmesine sebep olabilmektedir. Tohum çimlenme sağlayana kadar toprağın nemli kalması sağlanmaktadır. Bu süreçte ortam sıcaklığı 21-27 derece arasında olmaktadır. Açık arazide domates tohum çimlendirmesi yapacaksanız çimlendirme yapılacak olan toprak işlenmektedir. İşlenmiş olan toprağa domates tohumlarını yerleştirilmektedir ve üzeri ince toprakla 1 cm kalınlığında kapatılmaktadır. Ekim yapılmış olan toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılmaktadır. Belli aralıklarla toprak nemlendirilmektedir. Çimlenme süresi tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Domates Tohumu Ekimi. Tohum çimlenmesi gerçekleştikten sonra yaptığınız kap ya da viyol ışık alan ve daha serin bir ortama geçirilmektedir. Çimlenen tohumun ilk yaprağı çıktıktan sonra bitki daha büyük bir saksıya geçirilmektedir. Eğer bu saksıda yetiştirilecekse büyük boy bir saksı tercih edilmektedir. Bitki bu aşamadayken direkt güneş ışığı ve aşırı soğuklardan çabuk etkilenmektedir. Bu nedenle yarı gölge ve 15-21 dereceler arasında bir ortamda tutulmaktadır.

Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC’yi bulduğu zaman yapılmaktadır. Dikim genellikle domates tohumu ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemektedir. Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde çapa genellikle işçiler tarafından yapılmaktadır. Tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılmaktadır. Birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci Çapa yapılmaktadır.

Domates Tohumu Ekimi. Tarlada yetiştirilip hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Domates gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Ayrıca domates tohumu dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP