Pırasanın İklim İstekleri

Pırasanın İklim İstekleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 17:23
Pırasanın İklim İstekleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pırasanın iklim istekleri, pırasa serin iklim sebzesidir. Aşırı sıcaklar ve kuraklığı sevmez. Bu durumda verim ve kalite düşer. Optimum gelişme sıcaklığı 15-20°C’dir.

Pırasanın iklim istekleri  kışlık veya yazlık pırasa çeşidi oluşuna göre düşük sıcaklıkların tedrici şekilde oluşmasına bağlı olarak -18°C’ye kadar dayanan kışlık çeşitler vardır. Pırasalar uzun gün bitkisidir.

Pırasanın iklim istekleri ne Göre Yetiştiriciliği

Pırasa serin iklimden hoşlanan  bir sebzedir.Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece olmasını ister. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmaz,Sıcaklığın artması kalite ve gelişmeye olumsuz etki yapar.2-3 derecelerde büyüme gelişme devam eder, ancak 0 derecede durur.

Kısaca pırasanın iklim şartlarına oldukça toleranslı bir bitki olduğu söylenebilir. Bu nedenle ülkemizin her tarafında başarı ile yetiştirilebilmektedir.

Pırasa tohumu her toprakta yetiştirebilmekle beraber  nemli,humuslu ve besin  maddelerince zengin tınlı-killi topraklar idealdir.Topraktaki humusun artması  kaliteyi yükseltir.Toprak PH sı 6-6,5 civarında olmalıdır.Pırasa yetiştiriciliğinde asitli topraklardan kaçınılmalıdır.Toprakta besin maddeleri açısından azot eksik olmamalıdır.

Pırasaların yenebilir kısmın uzunluğu , beyaz kısmın uzunluğu ve soğan başı oluşturup oluşturmama gibi özellikler kalite unsurları içinde yer almaktadır. Türk standartlarına göre birinci sınıf pırasalarda beyaz kısım tüm uzunluğun en az üçte biri veya yenilebilir kısmın en az  yarısı kadar uzunlukta olmalıdır. İkinci sınıf pırasalarda  ise tolerans arttırılarak beyaz kısım, tüm uzunluğun en az dörtte biri veya yenilebilir kısmın en az üçte biri uzunlukta olması gerekmektedir. Pırasalarda en az bulunması gereken çap ise 1 cm olarak belirlenmiştir.

Pırasa çok yoğun bir kök yapısına sahiptir. Gövde kökler ile aks arasında yer alır ve yapraklar onun üzerinde dizilmişlerdir.Yapraklar bu gövde üzerinde dışarıdan içeriye doğru meydana gelirler. .En yaşlı yaprak en dıştaki yapraktır. Pırasalarda çiçekler aksın orta kısmından 2. Yılın ilkbaharında meydana gelen, 2 m kadar boy alabilen bir adet çiçek demeti sapının ucunda, soğandaki gibi yıldız şeklinde dizilmişlerdir. Tohumlar normal şartlarda 12-15 günde çimlenirler. Çimlenme 10-35 °C’de olur. Çimlenme gücünü 2-3 yıl muhafaza ederler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.