Pırasalarda Olgunluk, Hasat Ve Depolama

Pırasalarda Olgunluk, Hasat Ve Depolama

ABONE OL
Mart 15, 2023 17:19
Pırasalarda Olgunluk, Hasat Ve Depolama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pırasalarda olgunluk, hasat ve depolama,

Pırasa’da hasat gelişmenin hemen hemen her döneminde yapılabilir. Hasat zamanını pazar şartları ve yetiştiricinin kararı belirler.Normal verimin alınabilmesi için pırasaların 120-150 gr veya daha fazla ağırlık kazandığı döneme kadar hasadı yapılmamalıdır. Ancak pazarda yüksek fiyat oluşmuşsa daha erken dönemlerde hasada başlanabilir. Hasat elle veya söküm pulluğu ile yapılabilir.

Her iki şekilde de sökülen pırasalar hemen tarlada topraklarından temizlenerek kökleri 1 cm uzunluğu geçmeyecek şekilde kök temizliğine tabi tutulur. Ayrıca aks üzerindeki en son yaprak alınır. Yaprak ayalarının 1/3’ü de tıraşlanır ve demetler haline getirilerek pazarlanır.

Pırasalarda verim bakım şartlarına, çeşide ve hasat zamanına bağlı olarak 3000 kg/da ile 5000 kg/da arasında değişir. Geç hasat edilen yazlık çeşitlerde bu değer daha da yukarı çıkar. Pırasalarda İç ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde üreticilerimiz tarafından uygulanan toprağa gömerek yapılan muhafaza aynı zamanda ağartmayı da sağlaması açısından son derece pratik bir uygulamadır. Ancak bu şekilde pırasayı ekim ayından nisan ayına kadar 6 ay süre ile muhafaza etmek mümkündür.

Pırasalar soğuk depolarda 1 C°’de 3 ay süre ile depolanabilirler. Depolamada kayıpların önlenmesi için %95 nem sağlanmalıdır. Kısa süreli saklamalarda kumda katlamak en pratik yoldur. Ancak kullanılan kumun mutlaka temiz olması sağlanmalıdır.

Pırasa yazlık ve kışlık olmak üzere iki formda bulunabilirler. Yazlık pırasalar kışlık pırasalara nazaran daha yumuşak dokulu, açık yeşil renkli, kısa ömürlü ve soğuğa karşı dayanıklıdırlar. Yazlık pırasaların yaprak ayası daha kısa ve dik yapıdadır. Bitkinin aksı kışlık pırasaya göre daha uzundur. Yazlık pırasa çeşitlerinde aks uzunluğu iklim şartlarına ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak 80 cm’ye kadar çıkabilmektedir. Yazlık çeşitler 8-10 derece sıcaklıkta ölürler.

Kışlık pırasalar daha uzun ömürlüdür. Koyu yeşil renkte yapraklara sahip olan kışlık pırasaların aksları yazlık pırasalara göre daha kısa ve kalındır. Soğuğa dayanıklılıkları yüksektir.

Pırasa  tohumları siyah renkli olup dilimli bir yapıya sahiptir. Küçük ve yuvarlak yapıdaki tohumların 310-380 adeti 1 grama tekabül eder. Tohumlar optimum koşullarda 12-15 gün içinde çimlenirler. Tohumların çimlenmesi için optimum sıcaklık 10-35 derecedir. Tohumlar uygun koşullarda 2-3 yıl depolanabilirler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.