Amonyak kullanırken daima dikkatli olun! Amonyak asla çamaşır suyu veya klor içeren bir ürünle karıştırılmamalıdır. Kombinasyon ölümcül olabilen zehirli dumanlar üretir. İyi havalandırılmış bir alanda çalışın ve buharları solumaktan kaçının. Lastik eldiven giyin ve cildinize veya gözlerinize amonyağın temas etmesinden kaçının. Amonyağı her zaman çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
İşte evinizde amonyağı kullanabileceğiniz alanlar
1. Elektrikli fırını temizlemek için amonyak kullanın
Elektrikli bir fırını temizlemenin pratik bir yolu: İlk önce fırını açın, 65 ° C’ye ısınmasına izin verin ve sonra kapatın. Üst rafa bir bardak amonyak ve alt rafa büyük bir kaynar su kabı içeren fırın için güvenli kase koyun. Fırın kapağını kapatın ve bir gece bekletin. Ertesi sabah, tabağı ve tavayı çıkarın ve fırının bir süre havalanmasını sağlayın. Ardından, amonyak ve bir litre ılık suda seyreltilmiş birkaç damla bulaşık deterjanı kullanarak temizleyin. Fırın içindeki tüm kirleri kolaylıkla temizlersiniz.
2. Sabun ve yağ pisliğini gidermek için amonyak kullanın
Porselen emaye küvetinizdeki ve lavabonuzdaki çirkin sabun sabunu ve yağ birikintilerinden kurtulmak için, 3.7 litre sıcak suda bir çorba kaşığı amonyak çözeltisi ile ovun. Bittiğinde iyice durulayın.
3. Banyo karolarını temizlemek için amonyak kullanın
Karo zeminleri, fayans duvarları ve duş kabinlerini 3,7 litre suda bir fincan amonyak koyun ve süngerle banyo karolarını tekrar ışıldatın ve küfü öldürün.
4. Güveleri püskürtmek için amonyak kullanın
Mutfak güvelerinin nereden geldiğini bulmak zordur. Dolaplarınızı, çekmecelerinizi ve kiler raflarınızı 1 litre suyla seyreltilmiş bir fincan amonyakla yıkayarak onları geldikleri yere geri gönderin. Silinen yerlerin hava ile kuruması için kapaklarını açık bırakın.
5. Kristalleri ışıl ışıl yapın
Işıltısını kaybeden kristallerinizi 2 bardak suya birkaç damla amonyak karıştırarak ve yumuşak bir bez veya fırça ile uygulayın. Temiz suyla durulayın, sonra yumuşak, kuru bir bezle kurulayın.
6. Fırın raflarını temizlemek için amonyak kullanın
Eski bir havlu üzerine kirli fırın raflarından çıkarın. Büyük kabı ılık suyla doldurun ve bir fincan amonyak ekleyin. Rafların en az 15 dakika bekletin, sonra çıkarın, durulayın ve silerek temizleyin.
7. Boya kokularını gidermek için amonyak kullanın
Yeni boyanmış evinizin içindeki boya kokusu rahatsız edicidir. Boyanan her odaya küçük amonyaklı pamuklar koyarak kokuyu giderin. Koku birkaç gün sonra devam ederse, pamukları yenileyin. Sirke veya soğan dilimleri de işe yarar.
8. Şömine kapılarını temizlemek için amonyak kullanın
Kararmış olan kurumu cam şömine kapılarınızdan çıkarmak için bir sprey şişesine 1 yemek kaşığı amonyak, 2 yemek kaşığı sirke ve 1 litre ılık su karıştırın. Çözeltiyi cama püskürtün; birkaç saniye bekletin, sonra emici bir bezle silin.
9. Altın ve gümüş takı temizlemek için amonyak kullanın
Altın ve gümüş takılarınızı 1 bardak ılık suda karıştırılmış ½ bardak berrak amonyak çözeltisinde 10 dakika bekletin. Yumuşak bir bezle hafifçe silin ve kurumaya bırakın. Not: Bunu inci içeren mücevherlerle yapmayın, çünkü hassas yüzeylerine zarar verebilir.
10. Pirinç veya gümüşten lekeleri çıkarmak için amonyak kullanın
Vernikli gümüş veya lake pirinçlerini parlatmak için biraz amonyak içine batırılmış yumuşak bir fırça ile hafifçe ovalayın. Kalan sıvıları yumuşak bir bezle veya tercihen güderiyle silin.
11. Beyaz ayakkabıları temizlemek için amonyak kullanın
Pis beyaz ayakkabılarınızı veya tenis spor ayakkabılarınızı yarım amonyak ve yarım sudan oluşan bir solüsyonla bezle ovarak aydınlatın.
12. Kıyafetlerden lekeleri çıkarmak için amonyak kullanın
Amonyak kıyafetleri temizlemek için mükemmeldir. Çeşitli lekeleri çıkarmak için kullanabileceğiniz bazı yollar. İpek, yün veya tayta uygulamadan önce amonyağı en az yüzde 50 suyla seyreltdiğinizden emin olun.
Çamaşırları yıkamadan önce bölgeye yarım kuvvetli bir amonyak ve su çözeltisi uygulayarak giysilere terleme, kan ve idrar lekeleri sürün. Yağlı olmayan lekelerin çoğunu eşit miktarda amonyak, su ve bulaşık deterjanı karışımı yaparak temizleyin. Boş bir sprey şişesine koyun, iyice çalkalayın ve doğrudan lekeye uygulayın. İki veya üç dakika bekletin ve sonra durulayın.
Kalem izlerini silmek için, giysilerden birkaç damla seyreltilmemiş amonyak kullanın ve durulayın. Bu işe yaramazsa, lekeye biraz çamaşır deterjanı koyun ve tekrar durulayın.
13. Halı ve döşemeleri temizlemek için amonyak kullanın
Halı ve döşemedeki lekeleri 2 litre ılık suda 1 bardak temiz amonyakla süngerle kaldırın. İyice kurumasını bekleyin ve gerekirse tekrarlayın.
14. Pencereleri temizleme için amonyak kullanın
Kirli pencereler evin pis görünmesine neden olur. Ancak pencerelerinizi kaplayan kiri, parmak izlerini, kurum ve tozu silmek kolaydır. Sadece 3 su bardağı su ile 1 su bardağı berrak amonyak çözeltisiyle nemlendirilmiş yumuşak bir bezle silin. Pencereleriniz kristal berraklığında olur.
15. Esnek döşemeden balmumu çıkarmak için amonyak kullanın
Esnek zeminlerde mum birikmesi zamanla sararmasına neden olur. Eski balmumu tabakalarını çıkarın. 2 litre suda 1 su bardağı amonyak karışımı ile yıkayın. Çözeltiyi üç ila beş dakika bekletin, ardından eski balmumunu çıkarmak için bir naylon veya plastik ovma pedi ile ovun.
16. Bitkisel gıda olarak amonyak kullanın
Bahçenizdeki alkali seven çiçekli bitkileri ve sebzeleri (akasma, leylak, ortanca ve salatalık gibi) 3,7 litre suyla seyreltilmiş ¼ bardak amonyak karıştırın. Bitkilerinize bu karışım ile duş yaptırın.
17. Sivrisinek ısırıklarının kaşınmasını önlemek için amonyak kullanın
Böcek kovucunuzu takmayı unutursanız ve sivrisinekler size bir yemek yaparsa, doğrudan ısırıklara bir veya iki damla amonyak uygulayarak kaşıntıyı anında durdurun. Çizik yerlerinize kesinlikle amonyak sürmeyin.
18. Sokak hayvanlarını çöpünüzden uzak tutmak için amonyak kullanın
Çöp kutularınızın dışına ve kapaklarına yarım kuvvetli amonyak sıkarak veya içindeki poşetleri püskürterek sokak hayvanlarını uzak tutarsınız.
19. Betondaki lekeleri çıkarmak için amonyak kullanın
Onlardan kurtulmak için 3,7 litre suyla seyreltilmiş 1 su bardağı amonyakla ovun. İşiniz bittiğinde iyice hortumla yıkayın.
20. Küfle savaşmak için amonyak kullanın
Amonyak küf savaşında etkili silahtır. Aşağıdaki ev işleri için amonyağı kullanın. Alanı iyi havalandırın ve eldiven giyin.
Küflenen ahşap veranda mobilyalarından ve piknik masalarından 1 bardak amonyak, cup bardak sirke, cup bardak karbonat tozu ve 3 litre su ile temizleyin. İyice durulayın ve fazla nemi emmek için eski bir havlu bezi kullanın.
Küfü boyalı dış mekan yüzeylerinden çıkarmak için aynı bileşen kombinasyonunu kullanın.
Hasır mobilyalardan küf çıkarmak için, 3 litre suda 2 yemek kaşığı amonyak çözeltisi ile yıkayın. Ulaşılması zor alanlara girmek için eski bir diş fırçası kullanın. İyice durulayın ve kurumaya bırakın.