Saksıda Domates Hastalıkları

Saksıda Domates Hastalıkları

ABONE OL
Mart 30, 2023 07:31
Saksıda Domates Hastalıkları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saksıda Domates Hastalıkları

Saksıda domates hastalıkları. Güneşi az yerlerde ve rüzgarlara kapalı yerlerde gelişim bozukluğu, yaprak ve dallarda mantar hastalıkları görülmektedir. Böyle yerlerde domates yetiştirilmesi uygun olmamaktadır. Baharın serin günlerinde saksı konulan alan gece nemini alıyorsa mildiyö hastalığına neden olmaktadır. Ancak, geçiçi bir durumdur, havalar ısınınca ve saksı yeri değiştirildiği zaman bu durum değişmektedir.

Üretimi en çok yapılan ve ılık iklim meyvesi olan domates, sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Çünkü yemeklere, salatalara, çorbalara katılan domates, sos yapmak ile birlikte ketçap yapmak içinde kullanılmaktadır. Ayrıca sofralık olarak tüketimi yapılan domates sanayi alanında da önemli bir hammadde görevi görmektedir. Domates bitkisinin üretiminde bir takım hastalık ve zararlılarla karşılaşılmaktadır.

Tehlikeli hastalık olan ve en önemli olan hastalık yaz günlerinde sıcaklarda görülen külleme hastalığı olmaktadır. Geceleri nemli olan ve rüzgar esintisi almayan yerlerde olmaktadır. Bu nedenle saksı konulan alana mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. İyi rüzgar almayan bahçelerde veya saksıyı koyduğumuz alanda rüzgar alması gerekmektedir. Bu şekilde uygun olmayan alanlara saksı konulması uygun olmamaktadır. Uygun değilse saksıda domates yetiştirilmesi uygun olmamaktadır.

Saksıda yetiştirilen domates tohumu için, yaprak bitleri mutlaka görülmektedir. Fakat, bitlerin ilk etkilerinden itibaren domates güçlü bir savunma göstererek onların yayılmasını ve beslenmesini en aza indirmektedir. Bu ise domatesin bünyesinin güçlü olmasına, toprak yapısına ve saksı konulan alanın iyi güneş ve hava alması gerekmektedir. Kökleri yiyen kurtlar domateslerin kurtulamaz bir zararlısı olmaktadır.

Saksıda domates hastalıkları; domateslerde belirli dönemlerde kök ile gövdenin başladığı yerde hastalık oluşmaktadır. Bu hastalık nedeniyle üst tarafa köklerden sıvı iletilmediğinden kurumalar gerçekleşmektedir. Bunu engellemek için ilaçlama yapılması gerekmektedir. Ayrıca, domates diplerini çapalayarak toprakla doldurmak gerekmektedir. Toprakla dolan gövdelerden yeni köklenmeler yapar ve domates kurtulmaktadır.

Yaprak leke hastalığı, yapraklarda kuruma, sararma, yapraklarda solma, nekroz, yapraklarda leke, benekler görülmektedir. En önemli saksıda domates hastalıkları; külleme ve mildiyödür. Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler toplanıp imha edilmelidir. Ayrıca fideler alınıp  sırık domatesciliği yapılmalı, sıralar hakim rüzgar yönünde olmalıdır. Düşük nemde çimlenme olmaması gerekir külleme hasatlık olasılığı artar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP