Domates Yaprakları Neden Sararır?

Domates Yaprakları Neden Sararır?

ABONE OL
Mart 30, 2023 07:26
Domates Yaprakları Neden Sararır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Yaprakları Neden Sararır?

Domates yaprakları neden sararır? Yetiştirme koşullarına, toprak yapısına, iklim yapısına, bakım işlemlerine, hastalık ve zararlı etmenlerine bağlı olarak sararma göstermektedir. Domates yaprakların sararması, bir çeşit hastalığına neden olmaktadır.

Yapraklar toprak domateslerde sararırsa, bu sebzelerin dondurulduğu zaman sararma görülmektedir. Ancak, domatesler sıcaklığa çok duyarlı olmaktadır. Bu nedenle, soğuk olduğunda yeşillik rengini hemen değişmektedir. Çünkü, domates çok nem gerektiren bir sebze olmaktadır. Ayrıca sulama eksikliği ile yeşillikler su ve renklerini kaybetmektedir. Hafifler, kıvrılır ve sararmalar meydana gelmektedir.

Aşırı sulama, domates tohumu ekimden sonra kuruması ve çürümeye başlamasına neden olmaktadır. Bu, güneşli günlerin olmadığı serin dönemlerde geçerli olmaktadır. Özellikle seralardaki ve seralardaki nem derecesini iyi ayarlamak gerekmektedir. Güvenli seviyedeki bir artış, domateslerde alt yaprakların sararmasına neden olmaktadır. Ancak, dikimi düzenli olarak gevşetmeli ve yabani otları çıkarmak gerekmektedir.

Domates yaprakları neden sararır? meydana gelirse, bitkilerde yeterli güneş alamıyor anlamına gelmektedir. Çoğu zaman, bazı çalıların karşı tarafında zayıf yapraklar oluşmaktadır. Diğer önemli olan etmen ise kök çürüklüğünden kaynaklanan sararmalar olmaktadır. Ayrıca kökler tüm bitkilerde en savunmasız nokta olmaktadır. Üst kısımlara sararmaya neden olan besinleri düzgün bir şekilde verememektedir. Kökten gelen bir besin noksanlığı bulunduğu için yeteri miktarda verilmesi gerekmektedir.

Domates yaprakları neden sararır? Sararmaya neden olan ve verilmeyen besin elementleri şunlardır; Bu maddenin eksikliği ile bitki renksiz ve soluk olmaktadır. Yaprak damarları ve yaprak hafiflemeye başladığını ve kırmızımsı damarlar görülürse mutlaka besin noksanlığı görülmektedir. Yeşil kütle ve meyve oluşumu dönemlerinde azot eksikliği tehlikeye girmektedir. Böyle bir ürün küçük, sert ve zayıf depolanmış olarak büyümektedir. Ancak, olgunlaşma yavaşlar ve yeşillikler üzerinde sarı ve kahverengi lekeler görülmektedir. Daha da ilerleme olursa ölüm olmaktadır. Yapraklar kıvrılır ve gövde dalları ağırlaşmaya başlamaktadır.

Magnezyum ve çinko her iki eser element, kültürlerin fotosentezinden ve klorofil oluşumu için geçerlidir ve verilmezse sararmalar görülmektedir. Bor, kükürt ve kalsiyum madde eksikliği ile çalıların üst kısımları en çok etkilenmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP